Obradović: Napokon ima volje da se reformiše EPS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Napokon ima volje da se reformiše EPS

"Restrikcija struje neće biti jer je država Srbija stala iza Elektroprivrede Srbije i pomogla da se što pre saniraju posledice katastrofalnih poplava. Ne treba biti doktor energetike da bismo znali da je Srbija energetski zavisna, ali mi smo obezbedili rezerve i poplavljene kopove dovodimo u redovno stanje", rekao je generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je dodao da su dobijene sve dozvole za početak ispumpavanja vode uz kopova uglja "Tamnava", a da je EPS svojim sopstvenim snagama ispumpao manji kop "Veliki Crljeni", i u tome je imao pomoć države koja je obezbedila sve pupe koje su tada bile dostupne na terenu.

"Garantujemo da neće biti restrikcija struje. Sve varijante smo ukalkulisali, pa i ukrajinsku krizu. EPS je tokom poplava pokazao da može da funkcioniše i u tako nenormalnim uslovima. Mi smo odvojili rezerve od 200 miliona evra za eventualni uvoz struje. Ugalj, doduše, nismo mogli da lagerujemo pre poplava, jer nismo znali da će poplava biti. Ali, čim se to završilo, počeli smo sa deponovanjem uglja", objašnjava Obrdović.

Generalni direktor EPS-a kaže da je primarni cilj da se što više uglja lageruje na deponijama.

"Čak se pripremao i za uvoz uglja i to mnogima stručnjacima bode oči. Oni smatraju da je to loš potez. A šta ako bude velika kriza i sistemi iz regiona zbog toga sa nama ponište ugovore o uvozu struje? Zato i želimo da uvozimo ugalj, jer ćemo u tom slučaju ćemo imati dovoljno za proizvodnju električne energije", kaže Obradović.

On je ponovio da poskupljenja struje neće biti do kraja predstojeće grejne sezone.

"EPS svoju socijalno odgovornu ulogu shvata ozbiljno. Mi smo državna firma, javno preduzeće, i moramo da ispunimo svoju socijalnu ulogu. Da smo ekonomski funkcionisali poslednjih godina i da smo da naplaćivali ekonomsku cenu struje, sada bismo da milijarde dolara mogli da uložimo u modernizaciju. Ali, ponavljam, mi se ponašamo socijalno odgovorno", kaže Obradović.

Posebno ističe činjenicu da do sada nije bilo političke volje da se EPS reformiše.

"Sada, nakon što je formirana nova Vlada Srbije, napokon imamo političku volju da se to uradi. Ranije je bilo dosta pritisaka da se te reforme odlože iako su bile uveliko u planu. Sada je formirana nova Vlada i EPS će sigurno biti reformisan. Treba reći da smo gubili 36 miliona evra godišnje zbog odlaganja reformi", kaže Obradović.

Objašnjava da je jednom prilikom dao predlog Upravnom odboru EPS-a da se počne sa korporativizacijom preduzeća i da se osnuje firma "Elektrosnabdevanje", ali UO to nije prihvatio iako je postojala odluka Vlade o tome.

"Mi smo dakle imali problem da UO koji je postavila prošla Vlada nije ispoštovao odluke te iste Vlade. Tome je sada kraj, imamo novu Vladu i ta priča je završena", kaže Obradović.

On ističe da ipak za te dve godine on nije samo sedeo u svojoj fotelji i primao platu, već je EPS dosta napredovao.

"Napravili smo od EPS-a profitabilno preduzeće. Pa mi smo u 2013. godini bili druga najprofatibilnija firma u Srbiji. Fiskalni savet, kad upućuje kritike na naš račun, ustvari ukazuje da smo mi mogli da budemo i profitabilniji. Fiskalni savet je ustvari uplašen da mi od EPS-a ne napravimo neki novi "Srbijagas". Ali sada imamo novu vladu i konačno je odlučeno da će biti korporativizaicije EPS-a.", navodi Obradović.

Dodaje da će biti smanjen broj direktora sa 650 za trećinu.

"Imali smo mnogo nepotrebnih izdataka i veliki problem u neefikasnosti. Sada ćemo da rešavamo sve te probleme. Bavićemo se i depolitizacijom preduzeća, dakle, onim što premijer Aleksandar Vučić traži od svih javnih preduzeća. Dakle, Vlada ima jasnu ideju šta hoće od EPS-a i mi moramo da budemo visoko profitabilna kompanija", zaključio je Obradović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.