Obradović: Bez poskupljenja struje

Izvor: Studio B, 05.Jan.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Bez poskupljenja struje

Elektroprivreda Srbije povećaće u 2014. godini prihode i investicije i pokrenuti organizacione promene za uštede od 36 miliona evra godišnje, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

Obradović je u intervjuu agenciji Beta rekao da prve rezultate reformi u EPS-u očekuje u prvoj polovini 2014. godine. "Uspeli smo da s donošnenjem novog statuta, ukidanjem Upravnog i osnivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Nadzornog odbora stvorimo uslove za korporativizaciju, to jest za bolju i efikasniju organizaciju EPS-a. Korporativizacija znači seču neefikasnosti", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije bi trebalo da odobri statut EPS-a do sredine januara, a nakon toga je na direktoru da predloži set organizacionih mera i uvede jedinstveno upravljanje sistemom koje će smanjiti administrative troškove i do 100.000 evra dnevno. "Jasno je rečeno da to mora da se uradi, da EPS mora da se centralizuje, korporativizuje i pređe u akcionarsko društvo", istakao je Obradović.

Poručio je da bi glavni cilj reformi trebalo da bude da EPS postane profitabilan. "EPS je već u 2013. ostvario finansijske rezultate koji su za 200 miliona evra bolji nego što je planirano. Za 2014. ponovo idemo sa skromnijim planom i stavljamo akcenat na investicije", rekao je Obradović.

Prema prvobitnom planu, EPS je 2013. trebalo da završi sa 22 milijarde dinara gubitka. Obradović je rekao da je plan poslovodstva da u prvom tromesečju 2014. Ministarstvu energetike i Vladi predstavi plan investicija u narednih 10 godina i plan profitabilnosti EPS-a. "Nivo tog profita će se utvrditi u zavisnosti od toga koje investicione planove i u kojem obimu će odobriti vlada. Sredinom 2014. godine moći ćemo konkretno da pričamo o očekivanom nivou profita", rekao je Obradović. 

Podsetio je da su u 2013. godini započete investicije od oko 200.000 evra u Rudarski basen "Kolubara", od oko 70 miliona evra za obnovu agregata u Hidroelektrane "Zvornik" i da će te aktivnosti biti nastavljene i u 2014. "Investicija u novi termoblok u Kostolcu je prvo ulaganje u nove proizvodne pogone posle više od 20 godina. Ta investicija je naš prioritet", rekao je Obradović i dodao da su urađene finansijske analize za projekte kao što su hidroelektrane "Đedap tri" i "Bistrica" i TENT B3.

Obradović je rekao da su investicije u elektroenergetici u regionu skoro zaustavljene zbog pada cene struje od oko 30 odsto u 2013. godini i zbog pada celokupnog tržišta. EPS pored toga nosi i "kredit prošlosti", jer je godinama bio gubitaš i ima velike dugove, zbog čega, istakao je direktor EPS-a, uz pomoć vlade traži strateške partnere u projektima koje ne može sam da realizuje.

Rekao je i da je kroz reprogram rešeno oko 20 milijardi dinara dugovanja građana i privrede za struju, ali da je ostalo još 60 milijardi dinara. "Učinićemo sve da se taj novac vrati u EPS, uključujući sudske presude i prinudnu naplatu. Snabdevanje struje biće obustavljeno za kupce koji ne plaćaju električcnu energiju i EPS na tome insistira", rekao je Obradović.

Istakao je da je za širenje EPS-a u regionu neophodno da se prvo uradi "domaći zadatak", a to je da postane efikaanija, bolja i profitabilna firma. U suprotnom bi, dodao je, kao gubitaš mogao da postane žrtva preuzimanja. "Ja se borim za to da EPS ostane državna firma i da postane profitabilna firma, kao profitabilna firma možemo da pričamo o širenju uticaja EPS-a u regionu", rekao je Obradović.

Planom poslovanja EPS-a u 2014. nije predviđeno poskupljenje struje za domaćinstva i deo privrede, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktor tog javnog preduzeće Aleksandar Obradović. Poručio je da će EPS održati svoje obećanje da dok traje zimska sezona neće upućivati zahtev za poskupljenje struje kupcima koji se snabdevaju po regulisanoj ceni.

Obradović je rekao da će procena da li će nakon toga tražiti povećanje cene biti doneta kada se tokom prvog kvartala 2014. utvrdi koje investicione projekte će EPS realizovati. "Prvo ide odluka o investicijama, a onda onda na osnovu toga procena da li treba da tražimo povećanje cene", rekao je direktor EPS-a.

Poručio je i da će cene na otvorenom tržištu visokog i srednjeg napona odrediti tržište i dodao da je cena električne energije u regionu smanjena i do 30 odsto, što se odrazilo i na tržište u Srbiji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.