OVO SU NOVI KANDIDATI ZA V.D. DIREKTORA EPS-A? Evo šta sledi nakon Grčićeve ostavke

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2022, 11:00

OVO SU NOVI KANDIDATI ZA V.D. DIREKTORA EPS-A? Evo šta sledi nakon Grčićeve ostavke

U slučaju da se ne ide na konkurs, Vlada imenuje i postavlja novog v.d. direktora.

Do skora je ključno pitanje u EPS bilo dovesti ceo energetski sistem u normalu, a sada kada je sistem stabilan i kada je Milorad Grčić podneo ostavku, i više je nego važno imenovati novog v.d. direktora.

Milorad Grčić juče je podneo neopozivu ostavku i to praktično znači njegov kraj na mestu čelnika EPS >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << . Tehnički, jeste potrebno da ga Vlada razreši jer ga je ona i imenovala, ali faktički nepoziva ostavka znači da je sa njom prestala i Grčićeva funkcija u EPS.

- Grčić više definitivno ne obavlja funkciju prvog čoveka ovog javnog preduzeća. Zato je sada i više nego važno da se što pre imenuje novi vršilac dužnosti direktora. Neophodno je da imamo čoveka koji će imati odgovornosti najvišeg rukovodioca u što kraćem roku, a imajući u vidu da je reč o sistemu sa više od 20.000 radnika, kao i da je energetska stabilnost zemlje jedan od prioriteta zemlje. Sve to je ključno pitanje tim pre, što globalno već duže vreme gledamo energetsku krizu i što je reč o vrlo nepredvidivom tržištu gde i najmanja turbulencija može dovesti do ozbiljnih posledica - kaže izvor.

Predsednik Aleksandar Vučić sinoć je rekao da novog v.d. direktora EPS treba očekivati u naredna dva dana.

- Trenutno postoji nekoliko kandidata za novog vršioca dužnosti direktora EPS. Među njima jeste i Miroslav Tomašević, aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije, ali on nije jedini o kome se priča kao mogućem novom čelniku EPS - kaže dobro obavešten izvor.

- Tu je još nekoliko kandidata koji rade u sistemu EPS, ali se pominje i ime koje je izvan njega. Vrlo je izvesno da će konačno ime biti brzo poznato, a nakon toga bi moglo da se ide na konkurs na kome će se i birati generalni direktor - kaže sagovornik.

Konkus za javna preduzeća, inače, raspisuje Vlada. Pritom, postoje uslovi koji su definisani zakonom, a između ostalog se gleda radno iskustvo kandidata. Uslov je da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća; da poznaje oblast korporativnog upravljanja; da ima radno iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova; da nije član organa političke stranke, ili da mu je funkcija u mirovanju...

Podsetimo, nakon havarije na TENT- i delimičnog ispadanja sistema iz funkcije u noći između 11. i 12. decembra, i povela se priča o odlasku Grčića. On je juče dao neopozivu ostavku, a svoje razloge je pobrojao u prilično opširnom pismu koje je uputio i premijerki i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- EPS se već duže vreme bori sa lobijem koji bi Srbiju da baci na kolena, da zatvori kopove i termoelektrane. Rade to za tuđi interes, potpuno otvoreno. Skovali su planove da Srbija ostane bez struje, ali ih je zaustavio Aleksandar Vučić - rekao je Grčić između ostalog u pismu gde je premijerku, kako je rekao, upozorio i na sledeće:

- Ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast - naveo je između ostalog Grčić u pismu koje smo preneli u celosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.