O ceni struje odlučuje buduća vlada

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ceni struje odlučuje buduća vlada

Ne može se precizno reći da li će se cena električne energije u Srbiji u narednom periodu povećati, izjavio je danas savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić, dodajući da će o tome raspravljati nova Vlada Srbije.

Oko svih cena pa i cene struje, moraće da bude angažovana vlada, regulatorna tela i Narodna banka Srbije - svi koji se bave makroekonomskom politikom, rekao je Škundrić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Generalni direktor Elektroprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbije (EPS) Dragomir Marković podsetio je da studija Svetske banke, objavljena pre šest meseci , predviđa poskupljenje struje u Srbiji, tokom naredne tri do četiri godine, između 40 i 80 procenata.

Marković je ukazao da od oktobra cena struje prelazi u nadležnost regulatorne Agencije za energetiku i da će ta agencija, u skladu sa određenom metodologijom i u saradnji sa EPS-om, davati predlog cene električne energije.

Prema rečima Markovića, cena struje u Srbiji je najniža u regionu, što EPS-u znatno umanjuje prihode za investicije. Navodeći da EPS-u nedostaje između 500 i 600 miliona evra za investicije u izgradnju proizvodnih kapaciteta, on je podsetio da je od 2000. do 2005. godine ta kompanija iz sopstvenih sredstava investirala oko 200 miliona evra godišnje, a od 2005. do 2011. oko 500 miliona evra uglavnom u revitalizacije postojećih postrojenja.

Marković je naglasio da bez investiranja u elektroenergetski sektor, nema pokretanja domaće privrede i otvaranja novih radnih mesta jer je od ukupnih investicija EPS-a 50 odsto sredstava odlazilo za finansiranje radova koje su izvodile domaće kompanije.

Generalni direktor EPS-a je rekao da je stepen naplate električne energije iznad 90 procenata i da socijalno ugorožene kategorije potrošača plaćaju nižu cenu struje i da će takav trend biti nastavljen u budućnosti.

Trenutna cena električne energije u Srbiji je oko pet evro centi za kilovat čas.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.