Novkabel bez struje, u sindikatu se nadaju da to ne vodi zatvaranju fabrike

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novkabel" bez struje, u sindikatu se nadaju da to ne vodi zatvaranju fabrike

Fabrika kablova "Novkabel" već četiri dana ne radi, jer su ostali bez struje, zbog duga prema Elektroprivredi Srbije.

Direktor "Novkabela" Dragan Cvetković nije želeo da kaže o kojoj cifri se radi, smatrajući da "to ne treba oglašavati na sva zvona", ali prema nezvaničnim saznanjima, dug iznosi više stotina hiljada dinara. Međutim, Cvetković tvrdi da EPS po Zakonu o stečaju nije smeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da im isključi struju.

Član 64 Zakona o stečaju na koji se poziva Cvetković

"Mi smo sudu priložili plan reorganizacije preduzeća i obavestili smo EPS o tome, ali se oni nisu oglašavali. Prošlog četvrtka smo dobili obaveštenje da će u ponedeljak biti isključena struja i mi smo ponovo reagovali, dostavili potvrdu suda o uvođenju plana reorganizacije, ali izgleda to nije bilo dovoljno, jer su nas isključili. Mi smo jednostavno mrtvi od ponedeljka, jer u fabrici praktično ništa ne radi", objašnjava Cvetković.

U EPS-u ni nakon nekoliko pokušaja nismo uspeli da dobijemo komentar o isključenju struje najstarijoj metalskoj fabrici u Novom Sadu. Ovakva reakcija zabrinjava i predsednika Sindikata metalaca Novog Sada Novaka Vasića kojeg čudi ovo isključenje.

"Začuđen sam što se isključuje struja sada kad 'Novkabel' konačno radi, a pripremljen je i plan reorganizacije. Ljudi koji su ostali u preduzeću su vezani za fabriku i u njoj vide svoju budućnost. Nadam se da ovo ne vodi stečaju ili zatvaranju fabrike, jer i ova četiri dana su nenadoknadiv gubitak za 'Novkabel'. Apelujem na državu, ako ima iole razuma, da sačuva jedinu metalsku fabriku u Novom Sadu, jer će tako spasiti 300 radnika", kaže Vasić za 021.rs.

Prema Cvetkovićevim rečima, rukovodstvo "Novkabela" će od EPS-a zahtevati da im ponovi omogući poslovanje.

"Mi smo poslali naš predlog i sada čekamo reakciju. Očekujemo da imamo isti tretman kao i Fabrika kablova u Jagodini, jer smo u potpuno istoj situaciji. I oni su predali plan reorganizacije, duguju za struju, ali mogu da posluju, što želimo i mi", zaključio je Cvetković.

"Novkabel" je najstarija metalska fabrika u Novom Sadu, nekada je zapošljavao više od 5.000 ljudi, ali je posle dve neuspešne privatizacije, u preduzeću ostalo svega 300 radnika. Prošle godine je preduzeće, prema finansijskom izveštaju, imalo neto gubitak od 27,5 miliona, što je duplo manje u odnosu na 2014. godinu.

Više o tome kako je propala novosadska industrija možete pročitati OVDE.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.