Novi tarifni sistem za obračun struje

Izvor: Studio B, 21.Feb.2013, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi tarifni sistem za obračun struje

Agencija za energetiku sutra će objaviti predlog novog tarifnog sistema za obračun električne energije za domaćinstva, kažu u toj agenciji.

Predlog novog tarifnog sistema biće dve nedelje na javnim konsultacijama nakon čega bi trebalo da bude usvojen.

Kako su objasnili u Agenciji za energetiku, traži se rešenje za smanjenje granice između plave i crvene zone, kao i za razliku u ceni između noćne i dnevne tarifene. Kako saznaje Radio-televizija Srbije, predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << novog tarifnog sistema je da noćna niža tarifa u crvenoj zoni, umesto dosadašnja četiri puta, bude jeftinija od dnevne tri puta.

Predlog je i da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat-sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 ili 1.400 kilovat-sati. Novi tarifni sistem trebalo bi da smanji pritisak na potrošnju struje za grejanje kako bi se više koristio prirodni gas.

 

Mihajlović: Struja skuplja od 1.aprila

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da bi električna energija od 1. aprila mogla da poskupi za 10 do 12 odsto, kao i da povodom situacije u EPS-u nema sukoba SNS i SPS.

"Ako EPS osnuje u narednih nekoliko dana preduzeće koje će biti javni snabdevač, onda je moguće i da od Agencije za energetiku do polovine marta dobije saglasnost na cenu koja bi važila od 1. aprila. Poskupljenje će najverovatnije biti od 10 do 12 procenata, a konačan sud o tome će dati Agencija", rekla je Mihajlović za "Blic".

Ona je negirala da iza blokade EPS-a stoji sukob SNS i SPS.

"Ovde je reč o postavljanju prioriteta u javnom preduzeću koje je godinama urušavano, a ne o strančkom sukobu. Moj posao je bio da od Upravnog odbora i direktora zatražim da urade ono što je priopritet i što je Vlada usvojila", precizirala je ministarka.

Ona kaže i da vlada neće još dugo čekati da se vrh EPS-a dogovori.

"Nećemo čekati još dugo. Prošle nedelje sam poslala pismo UO i generalnom direktoru u kojem se kaže da je prioritet osnivanje preduzeća koje će vlada odrediti za javnog snabdevača. Očekujem da taj posao do kraja nedelje bude završen, a nakon toga ćemo razgovarati o rešavanju finanisijske situacije. Ako EPS to ne može da sprovede Vlada će uzeti stvar u svoje ruke", poručila je Mihajlović.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Nema sukoba SNS i SPS oko EPS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2013

BEOGRAD -..Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da bi električna energija od 1. aprila mogla da poskupi za 10 do 12 odsto, kao i da povodom situacije u EPS-u nema sukoba SNS i SPS..."Ako EPS osnuje u narednih nekoliko dana preduzeće koje će biti javni snabdevač, onda je moguće i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.