Nove tehnologije u prognozi potrošnje i potražnje za strujom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020, 15:55

Nove tehnologije u prognozi potrošnje i potražnje za strujom

Elektroprivreda Srbije (EPS) odnedavno je unapredila prognoziranje potrošnje i potražnje za električnom energijom uvođenjem tehnologije mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Podaci prikupljeni u poslednjih 20 godina uneti su u rešenje koje koristi mašinsko učenje, što EPS-u obezbeđuje dovoljnu brzinu da se prilagodi svim promenama.

Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je o Majkrosoftovom rešenju koje je pojednostavilo unos i prikaz podataka i mogućnost predviđanja tražnje za električnom energijom u dužem vremenskom period.

U saopštenju Majkrosfta se navodi da je zahvaljujući analizi podataka u realnom vremenu i automatizaciji, za prognozu potrošnje sada potrebno samo 15 minuta umesto dva sata.

Precizna prognoza potražnje za električnom energijom omogućava da se proizvodnja, snabdevanje, distribucija i trgovina električnom energijom u Srbiji odvijaju na što efikasniji način, uz optimalne troškove.

Pre uvođenja novog rešenja, inženjeri u Sektoru za dispečersko planiranje i upravljanje proizvodnjom su velike količine podataka o potrošnji u prethodnom periodu, kao i meteorološke podatke unosili ručno i taj proces je bio podložan nepreciznostima, koje su uticale na prihode kompanije.

Izvršni direktor EPS Dragan Vlaisavljević kaže da svaka devijacija donosi dodatne troškove, a da je nakon uvođenja novog rešenja margina greške, koja je varirala između pet odsto i 15 odsto, smanjena na 1,7 odsto.

"Blisko smo sarađivali sa Majkrosoftom, kako bismo podatke, godine iskustva i naš proces razmišljanja pretočili u kod. Sada je na nama samo da obezbedimo aktuelne podatke i sistem obavi sve ostalo", rekao je Vlaisavljević.

Naveo je da kompanija trenutno istražuje kako da se uz pomoć Azure tehnologije nosi sa izazovima kao što su predviđanje cena, prikupljanje podataka o trgovini i integracija sa postojećim procesima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.