Nove smene u EPS-u

Izvor: RTS, 28.Jan.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove smene u EPS-u

Direktorima elektrodistribucija v. d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović naložio je da najkasnije do 1. februara smene odgovorne za propuste u decembarskim računima. Preduzeću "EPS Snabdevanje" stiglo je ukupno 40.816 prigovora.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović naložio je direktorima elektrodistribucija da najkasnije do 1. februara smene odgovorne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za propuste u decembarskim računima za struju. 

EPS je saopštio da je Obradović na sastanku s direktorima elektrodistribucija naložio smenjivanje pomoćnika direktora za ekonomiju poslovanja "Elektrodistribucije Beograd" (EDB), direktora Direkcije za informatiku i telekomunikacije u EDB-u, rukovodioca Pogona "Beograd" u EDB-u, direktora Direkcije za trgovinu električnom energijom u "Jugoistoku".

Prvi čovek EPS-a je naložio i smenjivanje direktora Centra za informacione tehnologije u "Jugoistoku", direktora Direkcije za trgovinu električnom energijom u "Elektrosrbiji", direktora Direkcije za trgovinu električnom energijom u "Centru" i direktora izvršne funkcije za poslovni sistem u "Elektrovojvodini".

Obradović je predložio niz mera da se greške ne bi ponovile u narednim računima.

Najavio je proveru rada svih rukovodilaca koji su odgovorni za proceduru u vezi s računima, tako da računi ubuduće budu takvi da se ne može sumnjati u njihovu ispravnost.

"Pojedinačne greške poput decembarskih, koje su dovele do velikog nezadovoljstva kupaca, ne smeju da se ponove i zato će, pored redovnih, biti i vanredne kontrole očitavanja brojila", rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a.

Naloženo je da rukovodioci ekipa za očitavanje još jednom provere rezultate očitanog stanja.

Pri narednom mesečnom obračunu utrošene električne energije biće i logičke kontrole da se ne bi ponovo desilo da građanima stižu računi s milionskim iznosima. Ranije je smenjen direktor "EPS Snabdevanja" Dejan Vasić.

Nadležni poručuju da problem sa računima više ne sme da se ponovi i da nisu krivi samo radnici koji čitaju brojila.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović pita kako je moguće da u jednoj distribuciji izađe račun od 20 miliona, a da softer to ne registruje.

"Kako je moguće da postoji toliki javšluk da neko kada vidi račun od 20 miliona kod građanina, ne pomisli - čekaj šta je ovo, da li je moguće. Desilo se da je moguće. Ja se nadam da je ovo poslednji put", uverena je Mihajlovićeva.

Više od 40.000 prigovora zbog računa 

Prema podacima kojima raspolaže radna grupa za utvrđivanje uzroka uvećanih decembarskih računa za utrošenu električnu energiju i gas, preduzeću "EPS Snabdevanje" stiglo je ukupno 40.816 prigovora.

Radna grupa, koju čine predstavnici Ministarstva, Agencije za energetiku i Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), konačne rezultate analize trebalo bi da saopšti do 20. februara.

Radna grupa, koja je juče održala prvi sastanak, tražila je od EPS-a da se do narednog sastanka dopune određeni podaci, a preliminarne analize ukazuju na to da je problem nastao zbog greški u očitavanju i u sistemu obračuna.

Kad je reč o primedbama na račune za gas, statistički podaci govore da je u decembru po pravilu veća potrošnja gasa u odnosu na novembar, ali postoje indicije da je i kvalitet gasa uticao na veću potrošnju u decembru 2013. godine.

Radnoj grupi će do narednog sastanka biti dostavljeni izveštaji sa gasnih hromatografa (uređaja koji mere kvalitet gasa), koji će pokazati da li su opravdane sumnje da je u većem procentu korišćen domaći gas, koji je slabijeg kvaliteta.

Pored toga, primećeno je da su sporadično, napravljeni i propusti u obračunu potrošenog gasa i da je u proračunu PDV-a bilo grešaka kod pojedinih distributera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.