Neophodno restruktuiranje EPS-a

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodno restruktuiranje EPS-a

Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aca Marković izjavio je da je neophodno restruktuiranje te kompanije, ali da za sada ne treba govoriti o višku zaposlenih u EPS-u.

"Mi sada nemamo tačnu sliku ko je višak, koliko ga ima i šta nam je od kadrova potrebno", istakao je Marković i dodao da tek treba da bude uradjeno snimanje svih radnih mesta.

"Tek kada budemo imali pravu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kadrovsku sliku EPS-a, tom problemu treba prići poštujući pravilo da niko ne sme na ulicu", rekao je Marković u intervjuu za novi broj časopisa "kWh".

On je istakao da u EPS-u već postoji prirodan odliv zaposlenih koji se kreće od dva do tri odsto godišnje, što je nekoliko hiljada zaposlenih manje svake godine. Veći problem EPS-a predstavlja nekontrolisani priliv radne snage, iako je bilo zabrane prijema novih zaposlenih.

Govoreći o načinu restruktuiranja EPS-a, Marković je rekao da je EPS veliki sistem, koji ne sme naglo da se menja .

Predsednik Upravnog odbora EPS-a je naglasio da je sigurno da EPS treba decentralizovati, da privredna društva moraju da raspolažu sa više sredstava, tako da bi EPS-u ostalo da se brine samo o ključnim stvarima-strategiji razvoja, kadrovima i parama za strateške projekte.

Govoreći o mogućoj privatizaciji EPS-a, predsednik Upravnog odbora kompanije je naglasio da trenutno, zbog ekonomske krize, nije pravi trenutak za prodaju najvrednijih preduzeća i istakao da EPS treba privatizovati samo u manjem procentu, ali ne odmah, već tek kada kompanija bude vredela više nego danas.

"Ne treba imati negativan stav prema ulasku privatnog kapitala, jer bi se tako bolje i brže radilo i upravljalo," rekao je on.

Marković smatra da EPS može delimično da se privatizuje i podelom besplatnih akcija, kao i kroz nove investicije, posredstvom strateških partnera, s tim što bi dokapitalizacija bila ekonomski opravdanija.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.