Nema više isključenja struje privredi

Izvor: Studio B, 20.Feb.2012, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više isključenja struje privredi

Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilizovana, potrošnja struje je smanjena i od danas su prestale da važe vanredne mere za isključenje struje privredi.

U Srbiji je juče potrošeno 129 miliona kilovat časova električne energije, čemu su doprineli smanjene potrošnje u industriji i manja potrošnja struje tokom praznika i vikenda.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković rekao je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << EPS preporučio da narednih sedam dana i dalje ostanu na snazi mere za smanjenje dekorativne i javne rasvete i mere o delimičnom ograničenju prekograničnog prenosa struje za potrebe EPS-a.

Marković je naveo da je ukupno smanjenje potrošnje prethodnih dana bilo oko osam odsto i dodao da je uvoz struje, iako smanjen, i dalje veliki i da je prekobilansni uzvoz iznosi od 13 do 15 miliona kilovat-casova dnevno.

Rast spoljnih temepratura utiče na smanjenje potrošnje, obnavljamo deponije uglja za termoelektrane, a hidroelektrane i dalje rade ispod nivoa od 30 odsto, rekao je Marković istakavši da se, jedino kada bude podignut normalan rad hidroelektrana, može reći da je situacija potpuno stabilizovana.

Marković je naveo da je EPS dodatni, prekobilanski uvoz struje, za vreme ledenog talasa koštao oko 65 miliona evra, istakavši da će to kompanija kao i uvek morati sama da plati, zbog čega je apelovao na potrošače da redovno plaćaju račune za struju.

Generalni direktor EPS-a je rekao da ne ocekuje probleme u radu hidroelektrane Đerdap zbog leda na Dunavu, podsetivši da je od početka ledenog talasa angažovan ledolomac za razbijanje leda na toj reci, ali dodao da je EPS formirao štab za odbranu od visokih voda radi zaštite termoelektrana i mehaničkog otpada da ne bi došlo do začepljenja rashladnih sistema elektrana i problema na deponijama.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac ponovio je da je situacija u elektroenergetskom sektoru Srbije stabilna i da smo izašli iz kritičnog perioda, ali da je energetski sistem "iscrpljen" i zalihe energenata na deponijama moraju da se obnove.

On je ocenio da je Srbija spremno ušla u ovu zimu, ali da je bilo teško prevideti tako niske temperature i velike snežne padavine kao one za vreme ledenog talasa.

Snabdevanje toplana gasom je stabilno, potrošnja gasa u toplanama je nešto smanjena, a rezerve mazuta su relativno male o čemu će morati da se vodi računa u narednim danima, rekao je Banjac i dodao da će se snabdevanje potrošača gasom nastaviti iz Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.