Ndegva: EPS na dobrom putu reorganizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ndegva: EPS na dobrom putu reorganizacije

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je danas da je EPS na dobrom putu reorganizacije, kao i da je predviđeno da do kraja 2019. iz te kompanije ode ukupno 5.000 radnika.

Ndegva je na Kopaonik biznis forumu na panelu o restruktiriranju državnih preduzeća rekao da je EPS dobar primer reformi u Srbiji.

Kaže da EPS i dalje ima višak zaposlenih i da je do sada iz tog preduzeća već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otišlo 3.500 radnika.

"Promene idu u pravom pravcu, ali moramo da ubrzamo ceo taj proces. Na primer, tarife EPS-a su sada bolje definisane, ali i dalje nisu na nivou tarifa u EU", kazao je on.

Navodi da treba još poraditi na izlasku kompanija na berzu, kao i da je EPS ključni igrač u srpskoj privredi.

"Tu možemo najbolje da demonstriramo šta može da se uradi i koje su poteškoće, ali i da se na EPS-u može videti pozitivan uticaj ako se sve uradi dobro. Ne možemo još reći da je po pitanju EPS-a čaša potpuno puna, ali krećemo se u dobrom pravcu", istakao je Ndegva.

Rekao je da je dobar primer reformi i železnički sektor u Srbiji i da su godišnje uštede za državu zahvaljujući tome 30 miliona evra, kao i da je naplata struje u EPS-u bila oko 50 odsto, dok je sada oko 90 odsto.

"Sviđa mi se to što je predsednik Srbije rekao da možemo da se vinemo kao raketa u svemir, ali moramo biti efikasniji da bi to i ostvarili. Eto, to su sve benefiti reformi, one su na početku bolne, ali dugoročno donose velike koristi", naglasio je Ndegva.

Kaže i da su ogromni troškovi nesprovođenja reformi, kao i da je vlada od 2003. obezbedila 340 miliona evra u subvencijama za RTB Bor.

Ndegva je kazao da je portfolio nenaplativih kredita smanje sa 23 odsto 2014. na 11 odsto u 2017.

Ndegva ističe da je Slovačka bila u istoj situaciji kao Srbija između 1990. i 2000. godine i da je sada jedna od najbrže rastućih ekonomija.

Poručio je da i Srbija može tako da napreduje.

Direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg kaže da je restrukturiranje držanih preduzeća dugoročan proces i da čak restrukturiranje privatnih preduzeća nije lako obaviti.

"Znamo da moramo da nastavimo sa reformama. Ne možemo da uradimo sve u jednom koraku. To jeste proces. Vlada Srbije je stavila do znanja da korak po korak može da se nastavi sa reformama. Naravno da bi mi voleli da sve ovo ide brže", rekao je Berg.

Govoreći o EPS- u on je rekao da je sprovedena reforma kako bi kompanija bila efikasnija, kao i da se u svemu tome sarađuje sa MMF -om i Svetskom bankom.

"Imamo akcioni plan za korporativno upravljanje EPS-om. Ovaj plan je u prvoj fazi. Imaćemo i drugu fazu koja će uskoro da krene da se sprovodi. Želimo da transformišemo EPS u akcionarsko društvo, ali se radi i na planu zaštite životne sredine", pojasnio je on.

Govoreći o finansijskom restrukturiranju, on je rekao da je unapređen bilans stanja, da je kompanija sada likvidna, što joj omogućava da efikasno i delotvorno ulože svoj novac.

Dobro rešenje za državna preduzeća su koncesije za koje kaže da će ih u Srbiji biti dve - Aerodrom Beograd i Deponija u Vinči.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.