Monteri, rad u nemogućim uslovima

Izvor: RTS, 05.Dec.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monteri, rad u nemogućim uslovima

Protekla četiri dana nije bilo lako građanima, ali je još teže bilo monterima, koji su činili i nemoguće da u teškim uslovima poprave kvarove na dalekovodima. Radnicima Elektromreže pomagale su kolege iz EPS-a i drugih preduzeća.

Strašno je i gledati kako vise na delekovodu, a kamoli raditi na zaleđenim žicama, 100 metara iznad zemlje, uz udare olujnog vetra. Srećko iz Kraljeva je jedan od dve stotine montera koji su proteklih dana propravljali kvarove.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Sneg, led, po mraku radiš, ne vidiš ništa, reflektoru nestane baterija, donosite drugi. Znači to samo može da se doživi ne može da se opiše. Sedamdeset sati ne spavaš, radiš neprekidno i na kraju smo uspeli da pustimo struju", priča Srećko Žareva.

U nepristupačnim predelima, u kvaru su ostala tri dalekovoda ključna za snabdevanje istočne Srbije strujom.

"Čim rešimo jedan problem, ispostavi se da ima drugi problem. Zahvaljujemo se svim preduzećima koji su izašli u susret - Elektromontaža, Energomontaža, Južna bačka, Elnos, Energoprojekt", kaže generalni direktor EMS Nikola Petrović.

Kako bi dovelo struju do Majdanpeka, preduzeće Elektromreža se odlučilo za rešenje za kojim nisu posegli ni za vreme bombardovanja. Premostili su prenosni sistem, odnosno povezali dalekovod od Kostolca do Đerdapa.

"Ovo do sada nikada nismo radili, da se na 400 kilovoltni, jednostavno i da se na njega iseče i veže 110 kilovoltni napon. To Elektromreža Srbije a i ranije nije rađeno to je potpuno neko novo nestandarno rešenje", navodi Vladimir Ilić, direktor Nacionalnog dispečerskog centra EMS.

Popravka dalekovoda u timočkom kraju tek predstoji. Trajaće, kažu, najmanje mesec dana.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.