Modernizacija Kostolca

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizacija "Kostolca"

Predstavnici EPS-a i kineske mašinsko-energetske kompanije CMEK potpisali ugovor za prvu fazu obnove termoelektrane "Kostolac". Posao je vredan 250 miliona evra.

Posle godinu dana dogovora, Elektroprivreda Srbije je sa kineskom mašinsko-energetskom kompanijom CMEK potpisala ugovor za prvu fazu revitalizacije termoelektrane "Kostolac", u vrednosti od 250 miliona evra.

Ugovor je vredan 344,63 miliona dolara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosno 255 miliona evra, s tim što će 220 miliona evra biti obezbeđeno iz kredita, a 35 miliona evra iz sopstvenih sredstava EPS-a. Rok za realizaciju je 30 meseci, od dana obezbeđivanja zajma.

Ministar rudarstva Petar Škundrić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u Vladi Srbije, rekao je da će ugovor obuhvatiti revitalizaciju prvog i drugog bloka termoelektrane "Kostolac B", izgradnju sistema za odsumporavanje i izgradnju prateće infrastrukture.

On je podsetio da se taj ugovor potpisuje u okviru međudržavne saradnje Srbije i Kine i izrazio očekivanje da će to doprineti proširenju saradnje dveju država u oblasti energetike i privrede u celini.

Direktor EPS-a Dragomir Marković očekuje da u naredna dva-tri meseca kineska "Eksim banka" odobri kredit za realizaciju projekta u Kostolcu.

Direktor "TE-KO Kostolac" Dragan Jovanović najavio je da će realizacija prve faze projekta biti šansa za angažovanje domaće mašinogradnje, i to u iznosu od oko 47 odsto vrednosti projekta i dodao da se očekuje da, posle modernizacije, kapacitet "Kostolca" bude povećan za 50 megavata.

"Naša firma daće sve od sebe da se ugovor realizuje u roku. Agažovaćemo stručnjake koji su upoznati sa projektom EPS-a i Kostolca", rekao je predsednik kinesko-mašinske kompanije Jin Čanšeng.

Posao je za obe zemlje potvrda dobre međudržavne saradnje. "Ovaj ugovor je jedna osnova za dalju saradnju, posebno smo zainteresovani za oblast energetike", rekao je Vei Jinghua, kineski ambasador u Beogradu.

"Kineske kompanije i kineska Vlada su zainteresovane za one projekte koje mi budemo kandidovali", rekao je Škundrić, odgovarajući na pitanje o eventualnim budućim poslovima sa Kinezima.

Realizacija projekta je od ključne važnosti za revitalizaciju i modernizaciju termoenergetskih blokova ukupne snage 700 megavata, kojima će se produžiti vek za narednih 10 godina i smanjiti broj neplanskih zastoja.

Veća efikasnost i pouzdanost blokova 

Modernizacijom "Kostolca B", povećaće se efikasnost i pouzdanost blokova, a očekuje se i povećanje snage za 50 novih megavata. Jedan od ciljeva je ispunjavanje standarda Evropske unije iz paketa mera o pridruživanju naše zemlje iz oblasti proizvodnje i korišćenja električne energije, smanjenje emisije prašine i sumpornih isparenja u dimnom gasu.

Izgradnjom luke i železničkog koloseka, ostvariće se značajne uštede u transportu opreme, delova uglja, ali moći će da se isporučuje i nusproizvod odsumporavanja, pepeo i šljaka za potrebe putne privrede i građevinarstva. Ova investicija neophodna je i za dopremanje opreme za gradnju budućih termoenergetskih postrojenja u Kostolcu.

Ove godine, na bloku B2, započet je kapitalni remont, čija se prva faza privodi kraju, a izvođenje druge faze u trajanju od šest meseci, planira se za 2011. godinu.

Najveći obim posla planira se na isparivaču i pregrejačima cevnog sistema kotla, kao i na redukciji emisije oksida azota i rekonstrukciji elektrofiltera, koje su u direktnoj vezi sa zaštitom životne sredine i usaglašavanjem emisije štetnih materija sa zahtevima EU. 

Na bloku B1, čija će rekonstrukcija početi 2012. godine, obaviće se revitalizacija celokupnog postrojenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.