Mini hidroelektrane ne ugrožavaju veštačke akumulacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mini hidroelektrane ne ugrožavaju veštačke akumulacije

Izgradnja mini hidroelektrana ne ugrožava jezera kao što su Vlasinsko, Perućac i Uvac, pošto su to veštačke akumulacije koje je napravio EPS zbog energetskog sistema, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Ministar je, na otvaranju naučnog skupa "Energetika i klimatske promene" u SANU, podsetio da postoje kritike u javnosti da EPS loše utiče na životnu sredinu tako što minihidroelektrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugrožavaju prirodna bogatstva Srbije.

"Potpuno se zaboravilo da ta jezera nisu prirodna bogatstva već veštačke akumulacije, koje je izgradio EPS za potrebe funkcionisanja enegetskog sistema", naglasio je Antić.

Kazao je i da je izgradnja mini hidroelektrana uređena sa više zakona iz oblasti životne sredine, voda i planiranja i izgradnji i tek na kraju da se delom odnosi i na Zakon o enegetici.

"Mi smo samo onaj ko na kraju plati tu 'fid in' tarifu za objekte koji se nalaze u prostornom planu i ispune sve uslove. Ministarstvo enegetike ne određuje uslove pod kojima se neka elektrana može graditi u drugoj ili trećoj zoni zaštite, pošto je u prvoj zabranjeno", rekao je Antić.

Naglasio je da je pred Ministarstvom energetika ozbiljan posao da, zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, ukoliko treba menja te nivoe zaštite da se to uradi kroz zakone.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Mini HE ne ugrožavaju Vlasinsko jezero, Perućac i Uvac"

Izvor: B92, 26.Nov.2018

Beograd -- Izgradnja mini hidroelektrana ne ugrožava jezera kao što su Vlasinsko, Perućac i Uvac, jer su veštačke akumulacije koje je napravio EPS zbog energetskog sistema..To je izjavio ministar energetike Aleksandar Antić na otvaranju naučnog skupa "Energetika i klimatske promene" u SANU i podsetio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.