Mihajlovićeva sa MMF: Nova era u srpskoj energetici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 18:03

Mihajlovićeva sa MMF: Nova era u srpskoj energetici

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o investicijama u energetskom sektoru, sprovođenju zelene agende i restrukturiranju javnih preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i "Srbijagas".

Mihajlovićeva je informisala šefa misije MMF-a Jana Kis Martejna da je Ministarstvo pripremilo četiri zakona u rudarskom i energetskom sektoru koji bi trebalo sutra da budu usvojeni u Narodnoj skupštini i ocenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da sledi nova era u srpskoj energetici, da se Srbija okreće investicijama i zelenoj agendi.

"Naša energetska politika biće potpuno drugačija nego prethodnih godina. Pored krovnih zakona o energetici i rudarstvu, pripremili smo dva potpuno nova zakona o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti", navela je ona.

Ministarka je dodala da je reč o zakonima koji predstavljaju osnovu za sve buduće aktivnosti u ovim sektorima, kao i novi investicioni plan, procenjene vrednosti od skoro 16 milijardi evra, koji podrazumeva da se sve više okrećemo ka proizvodnji električne energije iz hidroelektrana, solarnih i vetroparkova, izgradnji gasovoda i diverzifikaciji snabdevača, kao i ka povećanju energetske efikasnosti.

Kao važno za Srbiju ocenila je regionalno povezivanje, to što se gradi Transbalkanski koridor, kao i da energetika ide paralelno sa zaštitom životne sredine.

Kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća, potpredsednica Vlade istakla je da su odlukom Vlade odvojene delatnosti EPS-a i "Elektrodistribucije Srbije ODS", te da će se u narednom periodu više ulagati u distributivnu mrežu.

Bilo reči i o restrukturiranju "Srbijagasa", kao i procesu privatizacije Petrohemije i JP PEU "Resavica".
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.