Izvor: B92, 11.Sep.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša struja skupo košta fabriku

Požega -- Fabrika bojlera kod Požege zbog dotrajalih izolatora na dalekovodima posle svake kiše trpi štetu zbog čestih isključenja.

Dok se u vreme sušnih dana mnogi raduju kiši, u fabrici bojlera u Čestobrodici kod Požega ova prirodna pojava vlasnicima zadaje glavobolje već deset godina.

U požeškom pogonu EPS-a tvrde da će ovaj problem biti vrlo brzo saniran.

Vlade Rajević, direktor fabrike, kaže da kada kiša pada zbog dotrajalih izolatora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na dalekovodima dolazi do čestih prekida struje pa radnici neplanski pauziraju a neretko propadne i ceo radni dan.

"Recimo, događa se u toku dana i da po 10 puta nestane struja. Nije bitno što je to deset minuta ukupno nestanka stuje, ali to su prekidi. Svaki prekid nama pravi štetu, bez obzira koja je to dužina”, kaže Rajević.

Za samo poslednjih godinu dana, zbog nestanka električne energije fabrika bojlera pretrpela je štetu od oko 250 hiljada evra, dok je taj iznos za 10 godina milionski.

Sa druge strane, Miško Jakovljević, direktor pogona EPS-a u Požegi kaže da je uprkos ovom problemu, za jednu deceniju nekadašnji mali servis danas prerastao u fabriku bojlera. Vlasnici su bili svesni da nisu u industrijskoj zoni, već se strujom snabdevaju sa seoskih dalekovoda.

"Gde je i uz zamenu kompletne izolacije i kompletno sve opreme, moguće da dođe do kvarova. Znači, ne može se garantovati, a mi nemamo ugovor s njim da mu garantujemo 24 sata neprekidno napajanje. Nadam se da će to vreme u kome ćemo mi moći da njemu ili nekome drugom da garantujemo doći, ali vlasnik fabrike treba da zna da je dužan, dakle, da u skladu sa zakonom obezbedi alternativno napajanje za takvu fabriku”, kaže on.

Vlade Rajević, sa druge strane, kaže da "ako neko propiše da treba da nabavimo agregat, može u varijantama ako su to planirana isključenja, ako oni najave, mi možemo koristiti. A inače da nabavimo agregat da bi podmirili sve te havarije, to je nemoguće, iz razloga što ne smemo prekinuti ni minut proizvodni proces”.

Rajević dodaje da bi za stvaranje dobre poslovne klime, a posebno dovođenja stranih investitora moralo da se znatno veća pažnja posveti poboljšanju elektro energetske mreže i van gradskih sredina.

Sa druge strane iz požeškog pogona EPS-a dobili smo potvrdu da će ove jeseni biti remontovani dalekovodi koji snabdevaju strujom i fabriku bojlera, ali i druge korisnike, čije bi glavobolje u danima sa padavinama mogle postati stvar prošlosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.