Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Led i sneg uvećali masu zarada

Isplate prekovremenog rada i bonusa za visoke učinke tokom februara u EPS-u podigle plate, ali i državna uprava nije sedela skrštenih ruku

Prosečna neto zarada u Srbiji u februaru ove godine bila je 40.003 dinara i u odnosu na prethodni mesec nominalno je veća za 9,2 odsto, a realno za 8,3, saopštio je juče Republički zavod za statistiku.

Prosečna bruto zarada u februaru iznosila je 55.505 dinara i u odnosu na januar nominalno je veća za 9,2, a realno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za 8,3 procenta.

Prosečna neto zarada u februaru u odnosu na isti mesec lane nominalno je veća za 12,6 odsto, a realno za 7,3.

Prosečna bruto zarada u februaru 2012. godine, u odnosu na prosečna primanja u februaru 2011. godine, nominalno je veća za 12,4 odsto, a realno za 7,1. Prosečna neto zarada isplaćena u periodu januar–februar 2012. godine, u odnosu na prosečnu zaradu u istom periodu lane, nominalno je veća za 10,1, a realno za 4,7 odsto.

Prosečna bruto zarada u prva dva meseca ove godine u odnosu na isti period 2011. nominalno je veća za 9,8, a realno za 4,4 odsto.

Tanjug

* * *

Ledeni februar nije zaledio novčanike svih građana Srbije. Iako je novinske stupce tada punila kuknjava privrednika, koji su zbrajali gubitke zbog studeni i smanjenih isporuka struje, u statistici zarada za taj mesec to se ne vidi. Naprotiv. Februarska plata bezmalo je dostigla po tradiciji „izdašnu” decembarsku zaradu, koja je zbog isplate regresa i ostalih davanja skočila na bezmalo 44.000 dinara.

Šta je to toliko poguralo februarski prosek? Analiza Miroslava Zdravkovića, urednika portala „Makroekonomija”, pokazuje da su najviše skočile zarade zaposlenima u proizvodnji električne energije. Pa je tako sa januarskih 54.000, prosečna plata u tom sektoru sada dogurala skoro do 76.000 dinara. Time je ovaj sektor i zvanično u februaru postao izdašniji od finansijskog, gde je zarada nešto malo niža.

– To je verovatno posledica isplaćenih bonusa zbog prekovremenog rada tokom hladnih februarskih dana – pretpostavlja Zdravković.

Njegova analiza pokazuje da su plate skočile i u prerađivačkoj industriji i rudarstvu. Prosek je, čini se, pogurala i državna uprava. Jer, sa prosečne 44.000 dinara februarska plata preskočila je 49.000 dinara. Moguće je da je to posledica povećavanja zarada na lokalu. Jer, vlada je krajem godine donela uredbu po kojoj se zaposlenima u opštinama, gradovima, ali i pokrajini povećavaju plate. Uz to, lokalne samouprave ove godine dobile su i 40 milijardi dinara više za trošenje. Možda je deo tog novca otišao na povećanje plata.

Značajno su skočile zarade i u zdravstvu i obrazovanju. Među onima čija su primanja porasla nalaze se i građevinari. Jer, zaposleni u ovoj industriji umesto prosečnih 29.000 sada imaju oko 33.000 dinara.

A. T.

objavljeno: 27.03.2012
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.