LDP strahuje da bi EPS mogao biti prodat po bagatelnoj ceni

Izvor: Press, 09.Feb.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP strahuje da bi EPS mogao biti prodat po bagatelnoj ceni

Odbor LDP-a za energetsku efikasnost  smatra da je nakon imenovanja Obradovića nastavljena višegodišnja praksa uništavanja EPS-a, konstatujući da u proteklom periodu u tom preduzeću nije sprovedena nijedna značajna meru koja bi smanjila rashode i otklonila uzroke stagnacije.
   
"U nedostatku ovih mera ostaje sumnja da pod izgovorom teške nasleđene situacije, pod okriljem famozne borbe protiv korupcije i tabloidne medijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kampanje koja je prati, s rukovodstvom stranke koja Vas je imenovala, ustvari pripremate prodaju EPS-a po bagatelnoj ceni", navodi LDP u otvorenom pismu.
   
Ta stranka smatra da ne postoje opravdani razlozi za zaduživanje EPS-a sa 440 miliona evra, jer taj dug neće moći da se servisira, već će poslužiti kao svojevrsni trojanski konj za ulazak novog vlasnika u najveće domaće javno preduzeće.
   
"Takav ishod, gospodine Obradoviću, predstavljao bi ruganje generacijama građana Srbije koje su stvarale sistem EPS-a. Ujedno bi imao nesagledive posledice za budući ekonomski razvoj naše zemlje.
Jedino što za građanje Srbije i njenu privredu u ovom trenutku može biti gore od trenutne situacije je da se neefikasni državni monopol EPS-a zameni efikasnim privatnim monopolom", poručuje LDP.
   
Obradović je u četvrtak na konferenciji za novinare upozorio da je EPS-u hitno potrebno zaduženje od 50 milijardi dinara, jer bi u suprotnom kompanija već krajem marta mogla da ode u stečaj.
 
Obradović je apelovao na Upravni Odbor EPS-a da što pre zakaže sednicu odbora na kojoj treba da bude odobreno zaduživanje kompanije na tržištu za 50 milijardi dinara i donošenje odluka o osnivanju javnog snabdevača i operatora distributivnog sistema. 
Sve te odluke Vlada Srbije je već odobrila, prihvatanjem plana poslovanja EPS-a za 2013. godinu, rekao je Obradović i ukazao da je zaduživanje EPS-a jedini način da se izbegne blokada računa, što vodi u  bankrot kompanje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.