Komšije imaju uglja i za TE i za izvoz u Srbiju

Izvor: B92, 31.Jul.2022, 10:06

Komšije imaju uglja i za TE i za izvoz u Srbiju

Rudnik uglja raspolaže dovoljnim količinama uglja za nesmetani rad TE Pljevlja, iako određene količine isporučuje EPS-u, saopšteno je iz pljevaljske kompanije.

"Kada je reč o količinama uglja koje su neophodne za nesmetan rad TE Pljevlja, u više navrata smo istakli da raspolažemo sa dovoljnim količinama i da ni u kojem slučaju, kao savesno i odgovorno rukovodstvo, nećemo ugroziti rad našeg osnovnog i prioritetnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupca", kazali su Vijestima iz Rudnika uglja na pitanje da li raspolažu dovoljnim količinama uglja za nesmetan rad pljevaljskog bloka i izvoz uglja EPS-u.

Rudnik uglja isporučuje ugalj EPS-u po osnovu ugovora koji su krajem maja potpisali izvršni direktor najveće pljevaljske kompanije Milan Lekić i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Rudnik je do sada EPS-u isporučio oko sedam hiljada tona uglja, dok Termoelektrani Pljevlja dnevno isporučuje od četiri do pet hiljada tona.

"Kada je reč o količinama uglja koje su neophodne za nesmetan rad TE Pljevlja, u više navrata smo istakli da raspolažemo sa dovoljnim količinama i da ni u kojem slučaju, kao savesno i odgovorno rukovodstvo, nećemo ugroziti rad našeg osnovnog i prioritetnog kupca", kazali su Vijestima iz Rudnika uglja na pitanje da li raspolažu dovoljnim količinama uglja za nesmetan rad pljevaljskog bloka i izvoz uglja EPS-u.

ž"Dnevna količina isporučenog uglja EPS-u zavisi od više faktora, kao što su utovar, gužve na graničnim prelazima, broj kamiona koji vrši transport i slično. Mi smo prevezli oko sedam hiljada tona, dok će angažovanjem firme koja je izabrana na tenderu kapacitet i dinamika prevoza biti značajno uvećani", naveli su iz kompanije.

U periodu dok je trajao redovni remont Termoelektrane Pljevlja, Rudnik je prevozio ugalj do Prijepolja dok je, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, taj posao pripao firmi BEDEM Energy Solutions Pančevo.

Iz Rudnika uglja su objasnili da usluge transporta uglja do Prijepolja i utovara na železničkoj stanici pokriva u celosti EPS i da nisu vezane za ugovorenu cenu uglja od 28,8 evra po toni.

Na pitanje Vijesti da li je cena po kojoj prodaju ugalj EPS-u ispod tržišne i da li su tačne tvrdnje koje se mogu čuti u javnosti da je minimalna cena po kojoj se prodaje ovaj kvalitet uglja u okruženju 50 evra po toni, iz najveće pljevaljske kompanije su odgovorili da je cena formirana na osnovu kalorične moći uglja, a na osnovu bazne cene.

Iz kompanije tvrde da Rudnik uglja iz posla sa EPS-om ne može biti u gubitku i da su pored konkretne finansijske dobiti, koju će ostvariti, benefiti za kompaniju višestruki.

"Tu mislimo, pre svega, na činjenicu da smo obezbedili novo i verujemo, stabilno tržište za plasman našeg proizvoda, što predstavlja značajan poslovni iskorak u perspektivi, pogotovo u slučaju što, tokom 2024. godine, zbog radova na ekološkoj rekonstrukciji TE, prema određenoj proceni, u periodu od oko osam mjeseci, nećemo prodavati ugalj našem glavnom kupcu", rekli su iz Rudnika uglja.

S druge strane, nakon završene ekološke rekonstrukcije, niskokalorični ugljevi neće biti prihvaćeni od TE, stoga zdrava poslovna logika nalaže da takve ugljeve na vreme eksploatišu i prodaju, kako bi izbegli raubovanje ležišta.

“Podrazumeva se, prilikom formiranja cene prema EPS-u, vodili smo računa o prihodima i rashodima, i rezultatima poslovanja, nakon čega smo ustanovili da je krajnji rezultat pozitivan, i to je činjenica", zaključili su iz Rudnika uglja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.