Kome platiti struju na Kosmetu?

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome platiti struju na Kosmetu?

Srbi na severu Kosmeta počinju da plaćaju struju i to EPS-u, dok za Srbe južno od Ibra važi drugi režim, oni struju plaćaju KEK-u. U Ministarstvu za KiM kažu da bi najbolje rešenje bilo da Priština pristane da snabdevanje i naplatu električne energije u svim srpskim sredinama prepusti EPS-u.

Posle 10 godina, Srbi na severu Kosova i Metohije počinju da plaćaju struju i to Elektroprivredi Srbije, a ne Kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << elektroenergetskoj kompaniji. EPS je snabdevanje strujom severa Kosmeta preuzeo 20. oktobra, kada je KEK, iz svoje mreže, isključio sve opštine na severu Pokrajine, i bez struje ih ostavio više od 17 sati. Međutim, za Srbe južno od reke Ibar važi drugi režim, oni struju plaćaju KEK-u.

Sa restrikcijama, nestašicama, ali i neplaćenjem struje, već 10 godina žive gotovo svi stanovnici Kosova i Metohije, pa i Srbi sa severa.

Iako je neplaćanje bilo velika ušteda u kućnom, a posebno budžetu privatnika, većina je sada spremna da izmiruje obaveze, samo da struje ima. To što je više ne distribuira KEK, već EPS preko Novog Pazara, mnogima je važnije od činjenice da je ta struja slabog napona i da su njene isporuke ograničene.

Građani tvrde i da sada mnogo racionalnije troše električnu energiju i da poštuju preporuke Elektrokosmeta o štednji i alternativnim načinama grejanja.

"U odnosu na snadbevanje sa KEK- ove mreže sigurno da nije bolje snadbevanje, zato što je usko energetsko grlo i sama veza sa EPS-ovom mrežom", rekao je direktor Elektrokosmeta Radoje Krečković.

On kaže da treba da se naprave vodovi, nova ojačanja i kopča sa EPS-ovom i bilo kojom mrežom koja će davati i bolji kvalitet i pouzdaniju isporuku električne energije.

Ali, struja iz centralne Srbije ne stiže do srpskih enklava južno od Ibra, na centralno Kosovo i u Kosovsko Pomoravlje. Tu su Srbi, posle isključenja koja su trajala i po mesec dana, i posle neuspešnih protesta, na kraju bili prinuđeni da potpišu ugovore sa Kosovskom elektroenergetskom kompanijom.

Oni se ipak nadaju da će srpski distributer preuzeti snabdevanje svih srpskih sredina.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da EPS-ova licenca za rad važi i na Kosmetu, i da bi najbolje rešenje bilo da Priština pristane da snabdevanje i naplatu električne energije u svim srpskim sredinama, prepusti EPS-u. 

Precizan odgovor iz Beograda traži i vladika raško-prizrenski Artemije jer su više od dva meseca bez struje 22 manastira i crkve. Vladika želi da zna da li struju treba da plaćaju KEK-u, instituciji samoproglašenog nezavisnog Kosova.

"Vlada ne može da im kaže uradite ovo ili ono. Vlada može da im kaže šta su mogućnosti, a tehničke mogućnosti ne postoje, da struju isporučimo vazduhom ili podzemno. Mi imamo jedinu mogućnost da isporučujemo struju severu i da ponudimo humanitranu pomoć za sve koji žive južno od Ibra i to smo uradili", rekao je državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović.

Priština smatra da je napajanje severa Kosova strujom iz Srbije ilegalno. Poručuju da će se obratiti međunarodnoj zajednici za pomoć i da dugovanja stanovnika sa severa, od oko 100 miliona evra za proteklih 10 godina, moraju da budu izmirena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.