Izvor: Beta, 08.Dec.2010, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski CMEC revitalizuju elektranu Kostolac B

BEOGRAD, 8. decembra 2010. (Beta) - Preduzeće Termoelektrane i kopovi "Kostolac", Elektroprivreda Srbije (EPS) i kineska mašinsko-energetska kompanija CMEC potpisali su u sredu ugovor o revitalizaciji dva bloka termoelektrane "Kostolac B", vredan 250 miliona evra.

Kako je rečeno na konferenciji, ugovorom je predvidjena i izgradnja sistema odsumporavanja za blokove 1 i 2 u toj elektrani, a rok za završetak posla je 30 meseci od obezbedjivanja zajma.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je kazao da će u okviru tog projekta biti izgradejeni i pruga, luka na Dunavu i put neophodan za prevoz krečnjaka potrebnog za sistem odsumporavanja i prevoz opreme. On je rekao da će 220 miliona evra biti obezbedjeno iz kredita, a preostala suma će biti iz sredstava EPS-a.

Ministar energetike Srbije Petra Škundrića rekao je da je ugovor sa CMEC deo medjudržavne strateške saradnje Srbije i Kine i izrazio očekivanje da će kredit biti odobren u kratkom roku.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.