Još bez struje u Aleksincu

Izvor: B92, 26.Jun.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez struje u Aleksincu

Aleksinac/Arilje -- Oko 55.000 ljudi u Aleksincu trenutno nema redovno snabdevanje strujom, pošto su u nevremenu u noći između petka i subote srušeni dalekovodi.

Ekipe EPS uspele su da obezbede određene količine struje tako da će u toku dana u samom Aleksincu i nekim okolnim mestima, biti struje po dva sata.

Struja je ipak stigla do Fabrike vode Bresje, tako da su skoro svi žitelji ove opštine konačno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobili vodu.

Za samo pola sata olujni vetar praćen gradom ostavio je pravu pustoš na području opštine Aleksinac.

Oštećeno je stotinak porodičnih kuća i nekoliko javnih objekata, uništeno je više hiljada hekatara poljoprivrednih zasada, a polomljeno je i osam dalekovoda, tako da su aleksinčani skoro dva dva dana proveli bez struje.

30 miliona evra štete

Gruba je procena da je nevreme koje je pogodilo centralni i južni deo Srbije, pričinilo štetu od oko 30 miliona evra, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

"Tačnu cifru nećemo imati pre ponedeljka i ti podaci biće dostavljeni vladinoj komisiji za naknadu štete od elementarnih nepogoda", rekao je Marić.

Nevreme je u petak najviše štete pričinjeno je u Arilju, izjavio je on, dodajući da je trenutno najteža situacija u Aleksincu gde četvrtina opštine ima struju i gde se

stabilizacija u snadbevanju električnom energijom očekuje u narednih četiri, pet dana.

Prema rečima predsednika opštine Aleksinac Ivana Dimića ekipe EPS- a su na terenu, ali teško da će moći da postave nove dalekovode za manje od tri dana.

Predsednik oštine Aleksinac takođe ističe da je situacija posebno teška u selima na području aleksinačke opštine u kojima je oluja oštetila niskonaponsku mrežu, tako da će do daljeg biti bez struje.

Na adresu opštine Aleksinac već je stiglo stotinak zahteva građana za nadoknadu štete na kućama i poljoprivrednim zasadima.

Prema procenama nadležnih na području opštine Aleksinac poljoprivredni zasadi su skoro potpuno uništeni na oko 5.000 hetktara, dok se na još pet hiljada hekatara oštećenja kreću od 30 do 50 odsto.

Opština je tokom vikenda formirala posebne komisije koje će sutra krenuti na teren kako bi ustanovile razmere štete na objektima i usevima

Arilje

Predsednica opštine Arilje Mirjana Avakumović izjavila je da je oko 800 objekata oštećeno u nevremenu koje je u petak uveče pogodilo tu opštinu.

Ona je za FoNet rekla da ekipe i danas obilaze ugrožena područja,a iz okolnih opština u pomoć su stigli građevinari da pomognu u saniranju oštećenja na kućama.

Predsednica opštine Arilje je rekla da je šteta pričinjena i na oko 7.000 hektara na kojima se zasađene poljoprivredne kulture, dodajući da je najviše stradalo voće, malina, šljiva, jabuka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.