Jeftiniji struja i gas za ugrožene

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji struja i gas za ugrožene

Socijalno ugrožena domaćinstva će dobiti olakšice za plaćanje struje i gasa u grejnoj sezoni, odlučila Vlada Srbije. U zavisnosti od broja članova domaćinstva će dobijati od 120 do 250 kilovat sati struje besplatno ili od 40 do 75 kubnih metara gasa. Na predlog Vlade, Upravni odbor EPS-a odlučio je da privredi i domaćinstvima otpiše zateznu kamatu, obračunatu prošle godine.

U zavisnosti od broja članova, socijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ugrožena domaćinstva dobiće olakšice za plaćanje struje i gasa u vidu određenog broja besplatnih kilovat časova struje i kubnih metara gasa u grejnoj sezoni, odlučila je Vlada Srbije.

Domaćinstva sa jednim članom stiču status energetski zaštićenog kupca sa ukupnim mesečnim prihodom do 12.900 dinara. Za domaćinstva sa tri člana granica je 18.786 dinara, sa četiri i pet članova 24.672 dianra i sa šest ili više članova 30.558 dinara.

"Mi smo konačno usvojili Uredbu koja stupa na snagu 1. aprila što se slaže i sa onim što sam rekla da nema povećanja cena električne energije dokle god država ne obezbedi one koji su socijalno ugroženi. Oni će preko svojih socijalnih ustanova obezbeđivati određene dokumete kojima će dokazati da su socijalno ugroženi na godinu dana", objašnjava ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Uz otpis kamata, EPS će tokom marta potpisivati sporazume sa potrošačima za otplatu starih dugova za struju, pod uslovom da su platili račune od početka ove godine do zaključivanja sporazuma. Domaćinstvima sa dugom do 10.000 dinara biće omogućen reprogram na tri rate, a preko toga od 6 rata do 24 mesečne rate.

"U periodu otplate obavezno je i plaćanje tekućih mesečnih računa. U slučju kašnjenja i posle opomene za neplaćene dve rate Sporazum se raskida. Obračunava se ponovo kamata i slede isključenja struje", kaže Dejan Vasić iz EPS-a.

Dok socijalne energetske karte svi pozdravljaju, na otpis kamata građani različito reaguju. Dok jedni tvrde da dugove za struu ne izmiruju ni bogati, i objašnjavaju da je bilo bolje da nisu redovno plaćali račune jer bi im kamata sad bila otpisana, drugi ističu da nemaju sredsatva da izmie obaveze.

Stručnjaci smatraju da je to iznuđen, ali neophodan potez kako bi se rešio problem dugova.

"Država je u jednom trenutku morala da preseče i da napravi nultu tačku od koje će krenuti. To se postiže upravo tim oprostom duga. Ali ono što ostaje kao problem i uvek će biti problem je koliko je to destimulativno za sve ljude koji redovno izmiruju svoje obaveze", kaže urednica magazina Biznis" Radojka Nikolić.

Upravni odbor EPS-a doneo je i odluku o osnivanju privrednog društva za snabdevanje krajnjih kupaca električnom energijom. To je još jedan od uslova za poskupljenje struje ali i izradu novog tarifnog sistema o čemu je odložena javna rasprava upravo zbog definisanja socijalno ugoženih potrošača.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.