Izvršitelji kreću u naplatu struje

Izvor: Studio B, 21.Feb.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvršitelji kreću u naplatu struje

"EPS Snabdevanje" nastavlja prinudnu naplatu gde god opomene i isključenja ne daju rezultat. Osam i po odsto građana duguje više od polovine ukupnog duga. Prvi krug prinudne naplate ima efekta, javlja RTS.

Potrošači za struju duguju 21 milijardu dinara, od čega je dug domaćinstava devet milijardi dinara. Prošle godine "EPS Snabdevanje pokrenulo je izvršni postupak prinudne naplate za 126 hiljada građana. Od januara izvršitelji će kucati na još 83 hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << adresa.

"Podsećam da smo podneli prinudni postupak protiv 126 hiljada dužnika i u međuvremenu smo naplatii 20 odsto duga od ukupno milijardu i 250 miliona dinara duga", kaže Radovan Stanić iz "EPS Snabdevanja".

Ipak, u Komori izvršitelja kažu da je čak trećina predmeta za prinudnu naplatu struje nenaplativa jer je ustanovljeno da su dužnici na koje se vode brojila preminuli.

"U predmetima u kojima su lica umrla pre nego što je započet postupak ti će predmeti biti odbačeni jer tu praktično stranka ne postoji. U predmetima u kojima je u toku postupka dužnik umre, tu će se napraviti jedan prekid i čekaće se ostavinska rasprava da bi se postupak mogao nastaviti", kaže Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja.

"Nažalost ima slučajeva da naslednici nisu preveli brojilo na svohje ime. Ali mi nećemo odustati od naplate i na ovim mestima pokrenućemo, postupak naslednika. Ako ih nema biće obustavljena električna energija odnosno isključena brojila i neće biti novog gomilanja duga", kaže Radovan Stanić .

Posle upozorenja poverenika za zaštitu podataka Rodoljuba Šabića da je u prinudnoj naplati prikupljanje ličnih podtaka - imena i prezimena i adrese nezakonito, Komora izvršitelja promenila je obrazac za unošenje podataka o dužnicima, a već obrađene su, kažu, uništili.

"Vrlo je kratak period u kome su ti podaci uošte prikupljani. To je samo jedan deo januara meseca a u narednom periodu ti podaci neće ni biti prikupljani", ističe Svetlana Manić.

Prema nepreciznim podacima izvršitelji su od juna 2012. u celoj Srbiji za prinudnbu naplatu primili oko pola miliona predmeta samo za komunalije i struju.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.