Ispumpavanje kopa Tamnava za 105 dana

Izvor: RTS, 24.Jul.2014, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispumpavanje kopa "Tamnava" za 105 dana

Tender za ispumpavanje vode sa najvećeg kolubarskog kopa "Tamnava – Zapadno polje" EPS će raspisati početkom iduće sedmice. Kako RTS saznaje, firma koja dobije taj posao imaće 105 dana da isprazni jezero. Taj kop daje polovinu proizvodnje uglja u rudniku, pa iz "Kolubare" poručuju da će od utoraka i sami ispumpavati vodu.

Dva meseca posle poplava kop "Tamnava – Zapad" je jezero. Voda je duboka 65 metara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a devet bagera zarobljeno u vodi i mulju. Iako će na tenderu biti izabrana firma koja će ga isušiti, u rudniku kažu da će pomagati u tom poslu. Od 33 pumpe sa kopa Veliki Crljeni, dve najveće su već prebacili na "Tamnavu – Zapad".

Direktor "Kolubarskih rudnika" Milorad Grčić rekao je da, koliko god da se uradi pre tendera i pre nego što dođe neko ko ima zaista ozbiljnu opremu sa ozbiljnim kapacitetom, paralelno sa tim treba da se radi onoliko koliko može da se uradi.

U Crljenima već mesec i po pumpe rade danonoćno. Nivo vode bio je 30 metara - smanjen je za devet metara.

Iako kop nije isušen, važno je, kažu, da vode više nema u delu za eksploataciju. I bager je na suvom i pripremaju ga za proizvodnju, koja će početi najkasnije polovinom avgusta. To znači da će od četiri aktivna kopa - na tri biti pokrenuta proizvodnja.

"Dodatnih 20.000 tona na dnevnom nivou krenuće prema termoelektranama 'Nikola Tesla' u Obrenovcu. Na postojećih 45 - to je 65.000 tona, s tim što slobodan sam da kažem da će ta proizvodnja biti do 70.000 tona", naveo je Grčić.

Ipak, i to je nedovoljno za stabilnu proizvodnju struje. Obrenovačkim termoelektranama, dnevno treba isporučiti 90.000 tona uglja.

Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta rekao je da je situacija vrlo napeta, napregnuta i svi se moraju fokusirati da se dnevna proizvodnja u "Kolubari" što pre dovede na nivo koji je planiran.

"Potrebno je da se nađu profesionalne firme koje to mogu da urade i nadam se da smo u tom smeru krenuli. Ozbiljne prognoze ćemo imati za nekoliko sedmica - za koliko meseci će taj posao biti završen", naveo je Rajaković.

Pored teške situacije, u "Kolubari" obećavaju da će ugalj delimično obezbediti i za građane i to za prioritetne potrošače - one koji su uplatili preko sindikata, za škole i za kruševačku toplanu koja greje isključivo na ugalj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.