Ima li izlaza iz začaranog kruga dugova?

Izvor: BKTV News, 26.Dec.2013, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li izlaza iz začaranog kruga dugova?

Analize pokazuju da više od pola miliona građana kasni s plaćanjem računa, odnosno svako peto domaćinstvo ne plaća redovno bar jedan račun. Većina je problem rešila reprogramom, ali neki teško izlaze na kraj s ratama, jer treba plaćati i tekuće račune.
Od ove godine, višegodišnji dugovi za struju, komunalije i energente otplaćuju se na rate. Ministarstvo energetike je, reprogramima, pokušalo da EPS, “Srbijagas”, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << toplane, preduzeća i građane izvuče iz začaranog dužničkog kruga.
Nadležni poručuju da u 2014. računi moraju redovno da se plaćaju, a socijalno ugroženi i dalje će imati povlastice.
Analize pokazuju da više od pola miliona građana kasni s plaćanjem računa, odnosno svako peto domaćinstvo ne plaća redovno bar jedan račun. Većina je problem rešila reprogramom, ali neki teško izlaze na kraj s ratama, jer treba plaćati i tekuće račune.
Najviše efekta dala su tri reprograma za struju. Oko 55 odsto dužnika iskoristilo je tu mogućnost, a EPS naplatio četvrtinu duga.
Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da za onaj deo građanstva i privrede koji nisu potpisali ugovore, kompanija će iskoristiti sva sredstva prinudnom naplatom i sudskim plutem kako bi te dugove povratila.
“Niko nema pravo da kaže da nije dobio jedan fer predlog i da nije imao priliku da dugove izmiri na način koji mu odgovara”, naveo je Obradović.
I “Srbijagas” je dao reprogram toplanama, u zavisnosti od visine duga za gas. Dve trećine toplana dobilo je od Robnih rezervi mogućnost da preuzeti mazut plati od jedne do pet godina.
Od 37 toplana, 14 redovno plaća rate, 12 kasni jednu ratu, a 11 toplana nije platilo ništa.
Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić rekao je da su upućene opomene, jer ako se ne izvrše obaveze, Direkcija će biti prinuđena da izvrši prinudnu naplatu menicama koje su dostavljene kao sredstvo obezbeđenja.
Redovna otplata duga je uslov da se dobiju nove količine mazuta, a neke toplane ih već traže. Iz Ministarstva energetike koje je tražilo reprogram podsećaju da se i tržište struje sve više otvara, pa niko neće tolerisati one koji ne plaćaju.
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je da nema priče o nekim novim reprogramima već moramo da izmirujemo obaveze i da redovno plaćamo tekuće obaveze.
Odgovarajući na pitanje šta će biti sa dugovima preduzeća u restrukturiranju, Mihajlovićeva je rekla da se trenutno čeka odluka ministarstava privrede i finansija da odgovore Ministarstvu energetike na zahtev šta da se radi sa svim tim dugovima.
“Da li mi to otpisujemo, da li možda čekamo da se neka od tih preduzeća privatizuju ako toga bude bilo, pa jedan deo se otpisuje, a jedan deo ide kod onog ko bude kupio to preduzeće. Ali ta stvar mora da se reši”, navela je ministarka.
Zbog krize, s plaćanjem računa kasni se u proseku oko tri meseca i u većini evropskih zemalja. Međutim, tu je situacija mnogo povoljnija jer su stari dugovi odavno regulisani.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.