Fotelje i dalje dele bez konkursa

Izvor: Večernje novosti, 02.Jul.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotelje i dalje dele bez konkursa

IAKO je rok za objavu konkursa za izbor direktora u javnim preduzećima istekao pre tačno godinu dana, zakon koji je trebalo da profesionalizuje ovaj sektor još je mrtvo slovo na papiru - raspisano je tek dvadesetak konkursa, nijedan nije završen, a većinu sistema vode privremena rukovodstva. Vlada Srbije i dalje ima presudnu reč u kadriranju i krojenju menadžerske strukture u firmama s državnim kapitalom, pa umesto profesionalnih direktora imenuje vršioce dužnosti čije mandate stalno produžava. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Tako su na čelu mnogih preduzeća već mesecima v. d. direktora, a na toj listi su, između ostalih i EPS, „Srbijašume“, „Transnafta“, „Skijališta“, „Putevi Srbije“, „Emisiona tehnika“, „Službeni glasnik“, nacionalni parkovi... Vlada je pre nekoliko dana predložila i stranačke ljude Gorana Kneževića (SNS) i Danicu Drašković (SPO) za mesta koja u odboru direktora NIS pripadaju Republici, što je ponovo otvorilo pitanje da li su javna preduzeća partijski plen i mesta za udomljavanje stranačkih prvaka. Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije, kaže da u ovim predlozima nema ništa neobično, da NIS i nije u vlasništvu države, kao ni da za SNS javna preduzeća ne predstavljaju partijski plen: - Dosta vremena potrošeno je na dodatna pravna tumačenja Zakona o javnim preduzećima i zato se kasnilo sa izborom direktora na konkursima, jer su mnoge od tih procedura osporavane. Sledi detaljna i dubinska reforma javne uprave i preduzeća, koja će konačno srediti stanje u ovom sektoru, pa će tek onda uslediti faza izbora profesionalnog rukovodstva. Za Nemanju Nenadića, iz „Transparentnosti Srbija“, međutim, profesionalizacija nije sprovedena, jer za to ne postoji politička volja. - Prošlo je godinu i po od usvajanja Zakona, a pravila o objavljivanju dokumenata krši 80 odsto preduzeća, nije poboljšan mehanizam kontrole njihovog rada, dok mnoga važna preduzeća vode vršioci dužnosti, koji se smenjuju kada partija smatra da ne rade dobro, a ne na osnovu razmatranja njihovih izveštaja u državnim institucijama. OSTALE NADOKNADE Prema poslednjim podacima, gubitak 510 javnih preduzeća u Srbiji u 2013. iznosio je 51 milijardu dinara. Ovaj sektor zapošljava 100.000 radnika, čiji broj raste iz godine u godinu, a još nisu ukinute ni nadoknade za članstva u nadzornim i upravnim odborima koje državu godišnje kostaju nekoliko stotina miliona evra.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Fotelje i dalje dele bez konkursa

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 00:41

Beograd -- Iako je rok za objavu konkursa za izbor direktora u javnim preduzećima istekao pre tačno godinu dana...Zakon koji je trebalo da profesionalizuje ovaj sektor još je mrtvo slovo na papiru - raspisano je tek dvadesetak konkursa, nijedan nije završen, a većinu sistema vode privremena rukovodstva...Vlada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.