Fiskalni savet ponovo o platama u EPS-u

Izvor: RTS, 29.Nov.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet ponovo o platama u EPS-u

Fiskalni savet reagovao je na saopštenje Elektroprivrede Srbije (EPS), tvrdeći da EPS negira podatke iz svojih izveštaja.
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je juče na konferenciji za novinare da je opravdano da se neto plate zaposlenih u javnim preduzećima Pošte Srbije, Telekom, Srbijagas i EMS u 2019. povećaju za pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odsto, ali ne i u EPS-u koji, kako je rekao, uopšte nije primenio odluku vlade iz 2014. o privremenom umanjenju zarada od 10 odsto.
Nakon te izjave, "Elektroprivreda Srbije" negirala je navode predsednika Fiskalnog saveta da to preduzeće nije umanjilo zarade zaposlenih krajem 2014. i istaklo da je poštovalo sve mere Vlade Srbije i smanjilo zarade radnika za 10 odsto u 2015. godini.
U tom javnom preduzeću su rekli da u suprotnom, EPS ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.
U današnjem saopštenju Fiskalnog saveta navodi se da je prosečna mesečna neto zarada u "Elektroprivredi Srbije" u 2014. godini bila 79.657dinara, u 2015. godini 79.979 dinara, u 2016. godini 81.789 dinara, a u 2017. godini 84.205 dinara.
U saopštenju dostavljenom medijima, Savet navodi da je koristio zvanične podatke iz godišnjih izveštaja o poslovanju EPS-a.
"EPS, dakle, nije smanjio neto zarade u 2015, kako je nalagao Zakon i kako su učinila druga javna preduzeća i opšta država (zdravstvo, prosveta, administracija...), a u narednim godinama nastavio je da ih dodatno povećava", navode u Fiskalnom savetu.
"Tvrdnjom iz EPS-a da su neto zarade u tom preduzeću 2015. godine bile 10 procenata manje nego u 2014, EPS ne demantuje Fiskalni savet, već svoje zvanične izveštaje koji su javno dostupni na sajtu Agencije za privredne registre".
Kako se navodi u saopštenju, ukidanjem ovog Zakona u 2019, prosečna neto zarada u EPS-u trebalo bi da se vrati na svoj nivo od pre umanjenja, tj. na oko 80.000 dinara".
Međutim, tvrde u Savetu, pošto preduzeće 2015. nije smanjilo neto zarade, ukidanje Zakona iskoristiće se za dodatno povećanje prosečnih neto plata u EPS-u u 2019. na oko 90.000 dinara, a u 2020. na oko 94.000 dinara.
"To znači da će prosečne neto plate u EPS-u biti skoro 15.000 dinara veće nego u 2014. godini, što se ne dešava u drugim javnim preduzećima i što Fiskalni savet ocenjuje kao neopravdano", kaže se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Fiskalni savet ponovo o platama u EPS-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2018

Fiskalni savet reagovao je danas na saopštenje Elektroprivrede Srbije (EPS), tvrdeći da EPS negira podatke iz svojih izveštaja...Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je juče na konferenciji za novinare da je opravdano da se neto plate zaposlenih u javnim preduzećima Pošte Srbije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.