Elektrovojvodina: Dispečerski centar u Novom Sadu od januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektrovojvodina: Dispečerski centar u Novom Sadu od januara

Novi Nacionalni dispečerski centar za distribuciju električne energije sa sedištem u Novom Sadu trebalo bi da bude pokrenut 1. januara 2016. godine, kažu za RTV u Elektrovojvodini, koja od 1. juna ne postoji kao akcionarsko društvo već kao regionalni centar u okviru EPS distribucije.

Nacionalni dispečerski centar će biti u Novom Sadu, ali će i u Beogradu biti formiran rezervni centar u slučaju vanrednih okolnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Komisija koju je EPS formirao kako bi završila taj posao trenutno radi na pripremi hardverskih, softverskih i telekomunikacionih rešenja, kojima će biti definisano kako će taj centar funkcionisati

"Očekuje se da će na području cele Srbije doći do podizanja nivoa kvaliteta, kako u upravljanju sistemom tako i naravno u bržem reagovanju u svemu onom što su vanredne situacije koje će se dešavati na području cele Srbije", kaže Pavel Zima, dirketor Direkcije za upravljanje Regionalnog centra Elektrovojvodina.

Formiranje nacionalnog centra u Novom Sadu opravdano je činjenicom da je Elektrovojvodina jedini regionalni centar u Srbiji koji ima integrisan SCADA sistem za kontrolu i upravljanje s područja cele Vojvodine. Kada je 2011. takav sistem izgrađen, dispečerski centar u Elektrovojvodini bio je opremljen, u tom trenutku, najsavremenijom opremom u svetu. Slično rešenje predviđeno je i za novi nacionalni centar.

"Trenutno mi radimo samo monitoring, ali možemo upravljati svim prekidačima od 110 kw na području cele Vojvodine. Informaciona platforma je jako dobra i problema sa komunikacijom nema, i u istom trenutku kad se desi u Somboru, Subotici, mi već vidimo ovde šta se dešava i možemo jako brzo da reagujemo", kaže Zima.

A da li će biti novih zapošljavanja ili otpuštanja, kaže, još uvek nije poznato i dodaje da Elektrovojvodina trenutno ima minimum zaposlenih, pa čak i manjak tehničkog osoblja, ali napominje da će se kadrovska pitanja rešavati u centrali nakon završenog restrukturiranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.