Izvor: Luftika.rs, 06.Apr.2023, 16:38

Elektroprivrede Srbije više nije javno preduzeće

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je na sednici od 4. aprila novi Statut čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz Javnog preduzeća u Akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
Posle usvajanja novog statuta oglasila se i Elektroprivreda Srbije.
„Nadzorni odbor EPS usvojio je predloge izmena osnivačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << akta i novog statuta sa tri glasa za i jednim uzdržanim, kao deo procesa prelaska EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo“, ističe se u saopštenju EPS.
Kako se navodi, na kolegijumu EPS odlučeno je da stručne službe kompanije iznesu pravni stav o predloženim aktima jer su utemeljeni samo na odredbama Zakona o privrednim društvima.
„Stav je stručnih službi da se na osnovu Zakona o javnim preduzećima na JP EPS primenjuje ovaj zakon, zakon kojim su određene delatnosti od opšteg interesa, a potom Zakon o privrednim društvima. Javno preduzeće može da promeni pravnu formu u akcionarsko društvo, samo ako se na to akcionarsko društvu primenjuju isti zakoni, navedenim redom. U predlogu koje je dostavilo Ministarstvo rudarstva i energetike to nije slučaj“, navodi se u saopštenju.
Usvajanju akata usprotivili su se predstavnici sindikata radnika EPS koje predvodi Milan Đorđević, kao i sindikata „Nezavisnost“, dok su odluku podržali predstavnici sindikata radnika EPS koje predvodi Branko Krsmanović.
„Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje Odluke Vlade RS i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
Pre usvajanja Statuta od strane Nadzornog odbora EPS-a, Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada RS konsultovali su se sa sindikatima.
„Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija u Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika, zatim je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, EPS obavlja i delatnost – trgovina električnom energijom, takođe i da preduzeće nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika“, ističe ministarstvo.
Promena pravne forme, ističe se u saopštenju ministarstva – donosi uređenje odnosa države i upravljanja.
„Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom. Profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije. Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem se svima na konstruktivnom dijalogu“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, navodi se u saopštenju.
Ostatak vesti čitajte OVDE.
Izvor: N1, Beta
EPS se raspada, a ona se snima za TikTok: Pokrenut disciplinski postupak protiv Maki Mačkice

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.