Elektroprivreda Srbije: Poskupljenja struje nema ni u najavi

Izvor: Press, 08.Jul.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektroprivreda Srbije: Poskupljenja struje nema ni u najavi

U EPS ističu da je ovaj sistem pretrpeo velike štete tokom poplava u maju i da se još sagledavaju sve mere koje mogu da se preduzmu kako bi se posledice poplava što manje odrazile na stabilnost snabdevanja strujom i poslovanje EPS. Uprkos tome, EPS nije podneo zahtev za povećanje cene.
- Dosadašnje analize pokazuju da je samo direktna šteta u proizvodnim i distributivnim kapacitetima dostigla 120 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << evra - kažu u EPS.
- Indirektna šteta zbog neostvarene proizvodnje i neophodnog uvoza nedostajućih količina električne energije još se procenjuje.
Kako ističu, koliko će nam kilovata tokom zime nedostajati zavisi od toga koliko i kojom brzinom bude stabilizovana proizvodnja u Rudarskom basenu "Kolubara", kao i od vremenskih prilika tokom zime.
- Od 15. maja, odnosno proglašenja vanredne situacije do danas na otvorenom tržištu obezbedili smo 488 miliona kilovat-sati, za šta je bilo potrebno 20,18 miliona evra - tvrde u EPS.

 
- S obzirom na to da je aktuelna cena kilovat-sata na tržištu povoljnija tokom letnjih meseci, a kako bi do zime napunili deponije uglja i obezbedili što više uglja za zimu, EPS i sada uvozi određene količine električne energije.
Na vest da će struja da poskupi oštro su juče reagovali i sindikati i udruženja potrošača. U granskom sindikatu industrije Udruženih sindikata Srbije "Sloga" upozoravaju da bi se poskupljenjem već ogoljen standard građana srozao do te mere da bi život u Srbiji postao nesnošljiv, a država bi doživela ekonomski haos.
"Sloga" smatra da se u tom slučaju može očekivati stampedo cena osnovnih životnih namirnica i pad standarda građana za više od 50 odsto.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Poskupljenja struje nema ni u najavi

Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2014

"ELEKTROPRIVREDA Srbije" nije tražila povećanje cene električne energije. U Agenciji za energetiku Srbije, koja mora da da "zeleno svetlo" za rast cena kilovata, kažu da nema ni najave poskupljenja struje.U EPS ističu da je ovaj sistem pretrpeo velike štete tokom poplava u maju i da se još sagledavaju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.