EPS želi da bude lider u regionu

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS želi da bude lider u regionu

Beograd -- Elektroprivreda Srbije (EPS), čiji je cilj da bude regionalni lider u elektroenergetici, ostvariće ove godine rekordnu proizvodnju i izvoz struje, kažu iz EPS-a

EPS je za devet meseci ove godine proizveo 27, 4 milijarde kilovat sati (kWh) električne energije, a do kraja godine bi trebalo da proizvede rekordnih 37,4 milijarde (kWh), rekao je predsednik UO EPS-a Aca Marković.

EPS je u ovoj godini izvezao 2,8 milijardi kWh, a do kraja 2013. izvoz bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebao da dostigne rekordnih tri milijarde kWh, naveo je Marković, na svečanoj sednici Upravnog odbora EPS-a, održanoj povodom Dana kompanije, 6. oktobra.

On je u 2014. godini najavio nove investicije u hidro i termoelektrane i proširenje ugljenokopova, kao što su Kolubara i Drmno i prioriteti su reverzibilna hidroelektrana Bistrica i termoelektrana B3 u Kostolcu.

"Moramo da napravimo nove objekte, jer EPS ima odgovarajuće tehničke, ekonomske i druge kapacitete," poručio je Marković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da EPS i Srbija imaju na šta da budu ponosni, kako na istoriju elektrifikacije, dugu 120 godina, tako i na sadašnje rezultate.

EPS je ove godine prvi put u svojoj istoriji dobio konkurenciju na tržištu i više nije monopolista, rekao je Obradović i naglasio da je komppanija na otvorenom elektroenergetskom tržištu ostvarila veliki uspeh, jer je u konkurenciji uspela da zadrži 97 odsto svojih kupaca.

"Uveren sam da EPS sa zaposlenima koji imaju znanje, iskustvo i sposobnosti može za tri meseca da uđe spremno i u drugi krug otvaranja tržišta električne energije," naglasio je Obradović.

On je poručio da EPS neće olako prepustiti konkurenciji ni jednog svog kupca i dodao da su zato neophodne unutrašnje promene i reorganizacija kompanija koja treba da postane efikasnija.

Obradović je podsetio i da je EPS uspeo da prevaziđe lošu finansijsku situaciju s početka godine, kada je bio planiran gubitak od 22 milijarde dinara i umesto toga će iznositi 0,8 milijardi.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dejan Trifunović istakao je da je zajednička misija i EPS-a i države da ta kompanija bude regionalni lider.

Cilj je da EPS već od sledeće godine bude uređena kompanija koja neće imati socijalnu funkciju, rekao je Trifunović i dodao da će se nastaviti započete reforme unutar EPS-a i da će one biti oročene na određeni vremenski period.

Na svečanoj sednici UO EPS-a su zaslužnim pojedincima uručene plaketa "Đorđe Stanojevcić," koju su ove godine dobili inženjeri EPS-a Novica Mašković i Bogdan Đurđević i Rudarsko-geološki fakultet, čiji je dekan predsedniku UO EPS-a, povodom dana kompanije, poklonio rudarski štap.

EPS je uručio i donacije od po 3,5 miliona dinara Savezu slepih Srbije, Kliničkom centru Niš i OŠ Stojan Novaković iz Blaca.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EPS osvaja regionalno tržite

Izvor: RTS, 04.Okt.2013

Procenjuje se da će do kraja godine EPS proizvesti 37,4 milijardi kilovat-časova struje. Iz tog javnog preduzeća navode da se do kraja godine očekuje izvoz od tri milijarde kilovat-časova struje što bi bio rekord. Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović naglasio je da je cilj da EPS bude...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.