EPS zaradio 74 miliona evra od izvoza struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 12:29

EPS zaradio 74 miliona evra od izvoza struje

Elektroprivreda Srbije nadmašila je postavljene ciljeve uprkos otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije i samo od prodaje struje na slobodnom tržištu od početka 2021. godine imala je zaradu od oko 74 miliona evra.

To je izjavio direktor EPS-a Milorad Grčić i dodao da je od 1. januara do 6. aprila na berzama prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije, a da nije bilo potrebe da se struja kupuje.

"To je oko tri puta veća prodaja električne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energije na berzama nego u istom periodu 2020. godine zahvaljujući odličnim hidrološki uslovima i znanju stručnjaka EPS-a", naveo je Grčić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Navodi i da su EPS-ove hidroelektrane u tom periodu proizvele četiri milijarde kilovat-sati što je za oko 50 odsto više zelene energije nego u 2020. godini i oko 27 odsto više nego u 2019.

Sve hidroelektrane su, objašnjava, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i revitalizacijama mogle da iskoriste izuzetne dotoke na rekama i proizvele mnogo više energije.

"Proizvodnja uglja na planiranom nivou i stabilan rad termoelektrana omogućili su da EPS od početka godine proizvede ukupno više od 11 milijardi kilovat-sati električne energije. To je za devet odsto više nego u istom periodu 2020. i za šest odsto više nego u 2019. godini", naveo je Grčić.

Naveo je i da je u 2020. godini, kada je bilo veoma teško ostvariti uspešne rezultate i ispuniti zacrtane planove, EPS imao četiri puta veći profit od planiranog i zabeležio neto dobit od 16,2 milijarde dinara i ispunili proizvodne planove.

"EPS je u prošloj godini samo u budžet Srbije uplatio više od 80 milijardi dinara. Time smo doprineli stabilnosti zemlje u jednoj od najtežih godina, u kojoj je pandemija kovid-19 blokirala celu planetu i promenila način života građana", naveo je Grčić i dodao da je EPS godinu završio sa profitom od oko 137 miliona evra.

On ocenjuje da je EPS pokazao snagu i otpornost zahvaljujući stručnim i posvećenim zaposlenima i bio pouzdan energetski oslonac za celu Srbiju, domaćinstva, fabrike, bolnice.

Proizvodnja električne energije u prošloj godini bila je za dva odsto veća nego u 2019, podsetio je Grčić i dodao da su elektrane EPS-a radile stabilno i u 2020. godini proizvele nešto više od 34 milijarde kilovat-sati električne energije.

Na površinskim kopovima EPS-a u Rudarskom basenu "Kolubara" i kopu "Drmno" u Kostolcu proizvedeno je ukupno 39 miliona tona uglja.

Rudari "Kolubare" ostvarili su odlične rezultate i četvrti put u istoriji nadmašili proizvodnju od 30 miliona tona u jednoj godini.

Grčić je naveo da su i tokom 2020. godine nastavljena ulaganja i dodao da je EPS realizovao investicije vredne 37,7 milijardi dinara.

Istakao je takođe da je u projekte zaštite životne sredine uloženo 11,8 milijardi dinara.

"Na gradilištima EPS-a, posle prilagođavanja strogim merama zaštite zdravlja zaposlenih, radilo se punom parom. Jedna od najvažnijih lokacija bio je Kostolac gde se gradi novi blok snage 350 megavata, vredan 618 miliona dolara", naveo je Grčić.

Podsetio je da se i u Obrenovcu radi na gradnji sistema za odsumporavanje u TENT A i dodao da je to najveći ekološki projekat EPS-a i da je vredan 217 miliona evra.

Krajem prošle godine postavljen je kamen temeljac za slično postrojenje, ali u TENT B.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EPS zaradio 74 MILIONA evra od izvoza struje

Izvor: Blic, 19.Apr.2021

Elektroprivreda Srbije nadmašila je postavljene ciljeve uprkos otežanim uslovima poslovanja zbog pandemije i samo od prodaje struje na slobodnom tržištu od početka 2021. godine imala je zaradu od oko 74 miliona evra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.