Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS ulaže između 700 i 800 miliona evra u ekologiju

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je danas Sajmove energetike, zaštite životne sredine i prirodnih resursa, poručujući da će taj sektor biti najveći investitor u oblasti ekologije i da će samo EPS morati u narednom periodu da uloži između 700 i 800 miliona evra u zaštitu životne sredine.

Na otvaranju tih manifestacija, koje se održavaju pod zajedničkim motom "Nova energija", Antić je rekao da duboko veruje da energetski sektor i privreda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogu da naprave sinergiju kako bi čitav sektor unapredili u cilju stvaranja čistije energije i očuvanja životne sredine i upošljavanja privrede.

Antić kaže da energetski sistem treba da obezbedi sigurnost i stabilnost u snabdevanju gradjana i privrede, obezbedi ukupan privredni razvoj, promoviše i promoviše obnovjive izvore energije.

On je rekao da su obnovljivi izvori energije veliki potencijal Srbije i da se mora obezbediti energetska stabilnost navodeći da čitav sektor ima ambiciozne planove i projekte.

Antić je pomenuo projekat izgradnje velikog termeonergetskog objekta u Kostolcu, najsavremenije generacije od 350 megavata.

Ministar je rekao da čitav energetski sektor ulaže mnogo u dostizanju evropskih standarda, navodći da je više od 200 miliona evra uloženo u smanjenje zagadjenja koje proizvode termoeletrkane.

Prema njegovim rečima, ove godine je završen i posednji elektrofilter kako bi se sprečilo zagadjenje koje emituju praškaste materije, te da će EPS morati u naredom periodu da uloži značajna sredstva, izmedju 700 i 800 miliona evra, u zaštitu životne sredine.

Navodeći da su obnovljivi izvori energije budućnost, Antić je rekao da je već izgrađeno dosta mini hidroelektrana u Srbiji, prvi vetroparkovi, solarni parkovi, kao i da se ulazi u ozbiljan rad kada je reč o korišćenju biomase.

Kako je naveo biomasa je veliki resurs Srbije i velika šansa za stvaranje čiste zelene energije i zelene ekologije.

Ministar energetike je naveo da je energija bitna za privredni rast i da Vlada Srbije za sledeću godinu ima još optimističniji plan kada je reč o privrednom rastu.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.