EPS ulaže 600 miliona evra u ekologiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2012, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS ulaže 600 miliona evra u ekologiju

BEOGRAD -

Do kraja 2017. godine u Elektroprivredu Srbije mora da se uloži oko 600 miliona evra za ekološke projekte, jer prema regulativi EU do tada će morati da se obezbede integrisane dozvole za čistiju proizvodnju.

U suprotnom, postrojenja neće moći da rade ukoliko budu zagađivala životnu sredinu, izjavio je direktor Termoelektrana "Nikola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tesla" (TENT) Petar Knežević.

"Nije ulaganje u ekologiju samo ulaganje u elektrofilter, odsumporavanje... To je ulaganje u postrojenje, koje treba da radi kvalitetno, da proizvodi, ali da radi efikasno, da sa što manje uglja proizvodi što više struje", objasnio je Knežević.

U protekloj deceniji potrošeno je oko 80 miliona evra za sistem kontinualnog merenja zagađenja na TENT-u, kazao je on i objasnio da tu spada merenje emisije čvrstih čestica- pepela, sumpornih oksida, azotnih oksida, ugljen - dioksida, hlora, fluora i drugih štetnih materija.

Za povećanje proizvodnje, TENT-u treba oko 500 miliona evra, a za čisto ekološke projekte oko 600 miliona evra do 2017. godine i do tada obrenovačke termoelektrane planiraju da podignu proizvodnju za još preko 300 milijarde kilovat časova (kWh), kao da smo napravili još jedan blok od 400 megavata snage, naveo je Knežević.

Direktor TENT-a je kazao da planovi oko izgradnje novih blokova na termoelektranama idu sporo, a na drugoj strani potrošnja struje stalno raste, tako da te rastuće potrebe mogu da se zadovolje jedino tako što ćemo uvoziti struju. On je i skrenuo pažnju da je uvezena struja preskupa, nekoliko puta skuplja od domaće, zato što je i to roba.

Knežević nije želeo da komentariše mogućnost poskupljenja struje, ali je ukazao da bi skupa struja kod nas nametnula korišćenje drugih energenata za grejanje, tako da bi EPS-u ostalo više struje za izvoz i mnogo veću zaradu nego na domaćem tržištu.

Direktor TENT-a je podsetio da je tek 2002. godine počela ozbiljnija revitalizacija postrojenja, koja nije rađena od 90-tih godina prošlog veka, tako da je to bio prilično izraubovan sistem.

"Zahvaljući obnavljanju proizvodnih kapaciteta, koje je u prvoj fazi koštalo oko 500 miliona evra, uspeli smo prošle godine da napravimo rekord u proizvodnji 20,2 milijarde kilovat časova, što elektrana odkad postoji, nije uspela da ostvari", rekao je direktor TENT.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.