EPS ubrzao korišćenje međunarodnih kredita

Izvor: Akter, 16.Nov.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS ubrzao korišćenje međunarodnih kredita

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije je u protekle tri godine uspelo da ubrza korišćenje raspoloživih kreditnih sredstava i EPS sada racionalno koristi raspoložive kredite

"U ovom trenutku, devet velikih investicionih projekata EPS-a finansira se iz  kredita ukupne vrednosti 1,35 milijardi evra. Reč je o 11 značajnih kreditnih aranžmana koje su obezbedile međunarodne finansijske institucije ili vlade drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << zemalja", navodi se u saopštenju.

Precizira se da je iz raspoloživih međunarodnih kredita EPS do sada ugovorio poslove u vrednosti 1,15 milijardi evra, a da če se ostatak sredstava koristiti u skladu sa realizacijom projekata.

Kako se ističe, EPS sada ne kasni s realizacijom, a tempo korišćenja sredstava odgovara realnim potrebama projekata. Problem je, napominje to javno preduzeće, predstavljalo to što je više od polovine tih sredstava bilo ugovoreno pre nego što su analize i dokumentacija za projekte bili spremni i EPS je plaćao troškove nepovlačenja sredstava.

Krediti koje trenutno realizuje EPS, koriste se za modernizaciju postrojenja, uvođenje novih tehnologija i poboljšanje zaštite životne sredine. Među projektima koji se finansiraju međunarodnim kreditima su revitalizacija hideroelektrane "Zvornik", uvođenje pametne merne infrastrukture "EPS Metering", zaštita životne sredine u termoelektranama na lignit, kao i otklanjanje posledica prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

Kako se ističe u saoptenju, konačno je, posle 23 godine od puštanja u rad poslednjeg proizvodnog kapaciteta, pokrenuta i gradnja novog bloka B3 snage 350 megavata u Termoeletrani "Kostolac" vrednosti 715,6 miliona dolara, koji se finansira iz kineskog kredita ugovorenog krajem 2014. godine.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.