EPS u teškoj situaciji

Izvor: RTS, 29.Sep.2012, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS u teškoj situaciji

Zbog problema nagomilanih tokom poslednjih desetak godina EPS je u teškoj finansijskoj situaciji, kaže v.d. generalnog direktora preduzeća Aleksandar Obradović. Glavni zadatak stabilizacija finansija do kraja godine, navodi Obradović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektoprivrede Srbije Aleksandar Obradović izjavio je da je u toj državnoj kompaniji zatekao tešku finansijsku situacija, kao posledicu problema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nagomilanih tokom poslednjih desetak godina.

Obradović je u intervjuu za novi broj kompanijskog časopisa Kilovat čas rekao da je zadatak da se do kraja godine stabilizuju finansije i dodao da su potraživanja veća od finansijskih problema kompanije.

Obradović je istakao da je mnogo razloga lošeg finansijskog stanja EPS-a, među kojima su način rukovođenja, sistem nabavki robe i usluga, i vođenje socijalne politike cenom struje.

"Mnogo problema je stavljano pod tepih poslednjih deset godina, gomilali su se i u jednom trenutku od problema ni tepih se nije video", rekao je Obradović.

Prema rečima novog v. d. generalnog direktora, EPS će obezbediti dovoljno struje za snabdevanje potrošača tokom predstojeće zime, a Vlada Srbije je 20. septembra odobrila i uvoz struje do kraja ove godine.

Obradović je objasnio da je na mesto v. d. generalnog direktora postavljen da bi pripremio EPS za otvaranje tržišta električne energije, ali da i pored Zakona o energetici usklađenog sa evropskim direktivama, nije utvrđen model kako to tržište treba da izgleda.

"Vlada Srbije i Ministarstvo energetike treba da kažu kakva je politika otvaranja tržišta, kako sve treba da izgleda i EPS će se prilagoditi tome", rekao je Obradović.

Međutim, upozorio je da EPS ni operativno, ni programski, ni finansijski nije spreman za otvaranje tržišta za kupce na visokom naponu i da je zato bitno što pre definisati model tržišta. "Nije poenta da ispunimo formu zakona, već da krenemo ka pravoj liberalizaciji", objasnio je Obradović.

On je istakao i da je preuzeo odgovornost da vodi politiku da cena struje bude što realnija tržišnoj, jer je cilj profitabilnost EPS-a.

EPS će uvek imati delom i socijalnu funkciju, naveo je, tako da se sada radi na obezbeđenju povlašćene cene za građane s egzistencijalnim problemima, ali da odluka i ove i prethodne vlade da se krene ka liberalizaciji vodi ka tome da se cene ostave tržištu.

Obradović je rekao i da je zabrinjavajuće što je u realizaciji projekata sa strateškim partnerima u najvećem broju slučajeva napravljen samo prvi korak nakon kog se stalo i da je neophodno da EPS postane profitablan i finansijski jak da bi mogao da bude partner velikim energetskim investitorima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.