EPS traži poskupljenje struje

Izvor: B92, Beta, 09.Sep.2010, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS traži poskupljenje struje

Beograd -- Kao što je i najavljivala, Elektroprivreda Srbije je danas uputila zahtev za povećanje cena struje, ali se za sada ne zna za koliko.

Na današnjem sastanku Vladine radne grupe za sigurnost snabdevanja energentima poručeno je da je srpski energetski sektor u teškoj ekonomskoj situaciji.

Da bi grejna sezona počela na vreme, neohodno je da Vlada sledeće nedelje saopšti planove za prevazilaženje problema velikih dugovanja.

Elektroprivreda Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uputila je zahtev za poskupljenje struje Agenciji za energetiku, dok je Srbijagas dostavio samo deo dokumentacije na osnovu koje se određuje cena gasa.

Koliko iznosi zatraženo poskupljenje struje, u EPS-u nisu želeli da kažu, a građani bi to mogli da saznaju najranije za desetak dana. Tada bi Agencija za energetiku trebalo da iznese mišljenje o predlogu za poskupljenje.

"Što se tiče poskupljenja, EPS je već formulisao zahteve koje je prosledio Agenciji za energetiku i koji će biti daljeko niži od onoga što je realna potreba. Da li će doći do poskupljenja zaista nije u našoj ingerenciji. Koliko će poskupeti struja, to ne mogu da kažem", kaže Zoran Manasijević, pomoćnik direktora EPS-a.

Takođe se ne zna ni da li će se menjati cene grejanja. Uprkos problemima dugovanja sa kojima se suočavaju toplane u našoj zemlji, iz Udruženja toplana Srbije poručuju da će grejna sezona početi na vreme, ali i da je neophodna hitna intervencija države kao i korigovanje cene grejanja.

"Detalji pregovora i način na koji će biti rešeni dugovi znaće se tokom sledeće nedelje jer su se problemi nagomilali i bez ozbiljne medijacije i pomoći države neće moći da se reši", kaže Dejan Stojanović iz Udruženje toplana Srbije.

"Definitivno je problem u propisivanju ekonomske cene grejanja, jer ne možete nešto što nabavite za 5 dinara da prodajete za 2 ili 3 dinara i definitivno tako stalno pravite gubitak. Dovešćemo do toga da ćemo za godinu dana dve ili tri potpuno devastirati sisteme grejanja u državi i da ih neće biti", kaže Stojanović.

Na pitanje kako će biti rešen problem dugovanja toplana koji samo za gas iznosi sedam milijardi dinara država za sada nema odgovor. Iz radne grupe za sigurnost snabdevanja energentima poručuju da će deo tereta morati da snose svi.

"Svi, to znači i grad i vlada i komunalni deo, to znači i energetski subjekt, ako bi mogli i građani nešto, mada znamo da su platežne sposobnosti građana u ovim uslovima limitirane", kaže Nikola Rajaković, šef vladine radne grupe za sigurnost snabdevanja energentima.

Kako je ranije saopšteno iz Srbijagasa, gas bi trebalo da poskupi za 18,2 odsto, ali kako objašnjava Ljuba Maćić iz Agencije za energetiku, da bi se govorilo o poskupljenju gasa potrebno je najpre da se utvrdi kolike su cene za distributere.

Podsetimo, mediji su prethodnih dana objavili da će EPS zatražiti poskupljenje struje od 10 odsto, a Srbijagas da nova cena gasa bude za 18,5 odsto veća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.