EPS se sprema za tržišnu utakmicu

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS se sprema za tržišnu utakmicu

Od Nove godine srpsko tržište električne energije potpuno se otvara, što znači da će tu mogućnost imati i domaćinstva. “Elektroprivreda Srbije“ time gubi monopol, pa već počinje borbu za kupce. "EPS Snabdevanje" predstavio je prvi, povoljniji komercijalni paket snabdevanja strujom za građane koji imaju veliku potrošnju.

Fabrike, preduzeća i ustanove već biraju svog snabdevača strujom. Prva ponuda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EPS-a namenjena je domaćinstvima koja se greju na struju i mesečno troše više od 2.000 kilovat sati.

Taj jeftiniji paket znači komercijalnu cenu struje bez zelene, plave i crvene zone. Cena kilovat sata za monofazno brojilo je 8,2 dinara, a za dvofazno - u višoj tarifi 9,25 u nižoj 4,6 dinara. Ugovori se sklapaju na godinu dana.

"Na prezetaciji smo predstavili jedan primer kupca koji troši 2.500 kilovata, od toga 1.700 kilovat časova u skupoj i 750 u nižoj tarifi. Kada se uporede ta dva računa na komercijalnom i javnom vidi se da postoji razlika preko 1.000 dinara", objašnjava v.d. direktor "EPS Snabdevanja" Željko Marković.

Za tržišnu utakmicu sprema se i konkurecija, a licencu za trgovinu strujom ima oko 80 kompanija. Pre par godina u Hrvatskoj su neki trgovci ponudili 12 odsto nižu cenu od tamošnje Elektroprivrede. I kod nas već trguju s nekim preduzećima, a šta će nuditi građanima još ne otkrivaju.

"Što se tiče ulaska za domaćinstva, naša odluka tu zavisi od više faktora, a jedna od njih je sigurno i cena struje koju će ponuditi EPS. Mi smo spremni i na neki način smo u niskom startu", ističe direktor "GENI Slovenija" Robert Golob.

Za građane je važno da nemaju dugove da bi na tržištu birali svog najpovoljnijeg snabdevača.

"Normalno da ću da prihvatim svakog novog ko ponudi isti kvalitet za manje para", kaže jedna građanka.

Građani koji se odluče da ostanu kod EPS-a, prvi paket snabdevanja mogu da ugovaraju već od novembra meseca.

Zbog otvaranja tržišta ne treba ugrađivati nikakvu dodatnu opremu ni u zgrade, ni u stanove ni u kuće. Koriste se postojeće električne instalacije i brojila. Ono što građani moraju da urade jeste da potpišu ugovor sa svojim odabranim snabdevačem, bilo da je to EPS ili neki drugi trgovac strujom.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.