EPS reketira Kragujevac

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EPS reketira Kragujevac"

Kragujevac -- Zbog isključenja dužnika sa mreže, stranka gradonačelnika Veroljuba Stevanovića optužila EPS za "reketiranje" Kragujevčana.

Elektrošumadija tvrdi da je gradska urpava jedan od najvećih neplatiša.

Od maja isključeno je oko 3.000 neredovnih platiša. Uglavnom su u pitanju domaćinstva koja ne mogu da izađu na kraj sa svojim dugovima.

Ukupan dug grada Kragujevca za struju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je oko 200 miliona dinara, a deo obaveza od oko 160 miliona biće reprogramiran zahvaljujući ugovorima koje je Elektrošumadija sklopila sa lokalnom samoupravom. Među dužnicima je najviše mesnih zajednica i osnovnih škola, a prva mesta drže Gradska uprava za finansije 11 miliona dinara, JP Javno preduzeće za izgradnju grada 30 miliona, i Gradska uprava za komunalne poslove 77 dinara.

Među dužnicima su i pravna lica. „Energetika” ubedljivo drži prvo mesto sa dugom većim od dve milijarde dinara, drugi je kragujevački „Vodovod” sa nešto više od 400 miliona, a visoko treće mesto zauzima sam grad Kragujevac, koji duguje oko 200 miliona dinara.

Obaveze građana daleko nadmašuju sve ove iznose, budući da je dug Kragujevčana narastao na rekordnih 3,7 milijardi dinara.

Iako je ova seča najviše pogodila običan svet, kao najveći zaštitnik građana javila se stranka gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, Zajedno za Šumadiju.

Oni tvrde da EPS reketira građane i državna preduzeća, kao i da je u toku obračun "beogradskih monopolista" sa "jedinim slobodnim gradom" u Srbiji.

Ističe se da su sve investicije lokalne samopurave praćene su obavezama lokalne samouprave prema EPS-u na osnovu kojih to javno preduzeće dobija kilometre novih mreža i naplaćuje ih, a da nije ni uložila.

Zajedno za Šumadiju, poručuje EPS-u da bi bilo bolje da se obračuna sa tajkunima kojima elektroprivredni sistem služi kao rudnik za bogaćenje.

U EPS-u kažu da ne vode politiku, te da se drže zakona. Tako kažu da neredovne platiše imaju pravo na reprogram dugam s tim da oni koji duguju više od 60. 000 dinara moraju da izmire jednokratno polovinu svojih obaveza.

Budući da dnevno 400 domaćinstava ostaje bez strruje, mnogi od njih su se žalili gradonačelniku Stevanoviću, pa je gradska vlast uputila apel EPS-u kako bi se našlo povoljno rešenje, jer, kako kažum u gradu gde je prosečna zarada oko 38 hiljada dinara, ne može se pratiti evropska cena energenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.