EPS proizveo istorijskih 10,5 milijardi kWh

Izvor: Glas javnosti, 24.Apr.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS proizveo istorijskih 10,5 milijardi kWh

BEOGRAD - Proizvodnja struje u Elektroprivredi Srbije (EPS) u prvom tromesečju 2011. najveća je u istoriji EPS pošto je ostvareno 10,5 milijardi kilovatsati električne energije (kWh), izjavio je direktor Direkcije za proizvodnju u EPS Boško Buha.

- To je oko 4,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je direktor Buha i naveo da su termoelektrane proizvele >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 7,2 milijardi, a hidroelektrane 3,3 kWh struje.

Po Buhi, ovakva rezultat je usledio zbog izuzetno dobrog rada termoelektrana (TE), što je posledica svih revitalizacija koje su urađene na termopostrojenjima od 2001, Buha je dodao da su i hidroelektrane za tri meseca ove godine prebacile rad za 13,8 odsto.

U prvom kvartalu 2011. smo napravili dve milijarde kWh struje više nego u istom periodu 2001, što je jednako proizvodnji struje iz novog bloka snage 800 megavata (MW).

Zahvaljujući revitalizacijama u EPS od 2001. novostvorena vrednost iznosila je 1,3 milijarde evra, a da je u revitalizacije uloženo upola manje sredstava.

Pouzdanost i tehnička efikasnost blokova u prvom kvartalu 2011. takođe je najbolja u istoriji EPS, napomenuo je Buha i podsetio da su u TE "Nikola Tesla" i Kostolcu urađene velike revitalizacije.

Dobru proizvodnju struje za tri meseca 2011. pratila je velika proizvodnja uglja od 10,5 miliona tona u Kolubari i Kostolcu, što je jedan odsto više od plana, dok je proizvodnja otkrivke bila 27 miliona tona ili devet odsto više od plana, naveo je Buha.

EPS je u ovoj godini izvezao oko 440 miliona kWh Po Buhi, do kraja maja je planiran izvoz 580 miliona kWh u vrednosti od 32 miliona evra, što je veoma značajno za predstojeće remonte postrojenja.

- Ove godine smo veći izvoznici nego uvoznici struje, ukazao je direktor Buha i dodao da su projekti revitalizacije postrojenja omogućili Srbiji da ne uvozi veće količine struje.

Buha je, međutim, primetio da bez izgradnje novih blokova takva situacije ne može dugo da traje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.