EPS kupuje bager za Kolubaru

Izvor: B92, 09.Jul.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS kupuje bager za Kolubaru

Elektroprivreda Srbije objavila je tender za kupovinu bagera za novi površinski ugljenokop u Rudarskom basenu Kolubara.

Tender je raspisan u okviru projekta koji se delom finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako se navodi na sajtu EBRD, bager kapaciteta 6.600 kubnih metara na sat biće deo sistema bager-transporter-odlagač na novom Polju C, a ponude se mogu dostaviti do 4. oktobra.

EBRD je u julu 2011. godine odobrila EPS-u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kredit od 80 miliona evra za projekte zaštite životne sredine u Rudarskom basenu Kolubara (RB), kojim su obuhvaćeni i obezbeđenje ujednačenog kvaliteta lignita i povećanje efikasnosti rada.

Sredstva će biti upotrebljena za kupovinu sistema za upravljanje kvalitetom uglja i za izgradnju deponije, za nabavku BTO sistema za novi površinski kop "Polje C" i kupovinu odlagača za međuslojnu jalovinu za kop Tamnava Zapadno polje.

Ukupna vrednost projekta je oko 180 miliona evra, kazali su ranije u EPS-u i najavili da će se ostatak potrebnog novca obezbediti kreditom Nemačke razvojne banke od 74 miliona evra i sredstvima EPS.

Po ranijim podacima EBRD, realizacija projekta će omogućiti uštede od oko 250.000 tona uglja za proizvodnju iste količinu električne energije i godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida za više od 200.000 tona.

RB "Kolubara", najveći ugljenokop u Srbiji, godišnje proizvede 30 miliona tona uglja i obezbeđuje 75 odsto lignita za termoelektrane EPS.

Iz Kolubare" se snabdevaju termoelektrane "Nikola Tesla" A i B i "Morava", koje proizvode više od polovine struje potrebne Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.