EPS kao politička igračka

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS kao politička igračka

Srđan Kružević, direktor Elektrovojvodine, izjavio je da je ubeđen da će Elektroprivreda Srbije biti privatizovana.

– Ako misle da je to model koji treba da se sprovede, javno pozivam uticajnog političara, da izađe i kaže da generalni direktor EPS-a radi dobru stvar. Jer, nije mi jasno da jedan čovek, makar i prvi čovek EPS-a, Aleksandar Obradović, može da bude jači od vlade i od države, rekao je Kružević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Njegovu izjavu o privatizaciji, Obradović je juče nazvao spekulacijama, a resorni ministar Zorana Mihajlović poslednjih nedelja više puta je ponovila da strateško partnerstvo sa inostranim kompanijama nije isto što i privatizacija, te da EPS neće ići u privatizaciju.

Kružević je još dodao da je dobio nalog da na osnovu poslednjeg popisa Elektrovojvodine imovinu umanji za 18,63 odsto, što se zove obezvređivanje kapitala, kaže on.

Pri tom je propustio da kaže da je državni revizor iskazao sumnju u procenu vrednosti celog EPS-a, pa i same Elektrovojvodine, te da se tako došlo do cifre od 18,63 odsto!

Upućeni tvrde da se iza izjava Kruževića (inače kadra Dragana Markovića Palme) krije želja da se smeni prvi čovek EPS-a.

Zašto? Pa zato što se Obradović, baš kao i ministar energetike, upinju da sprovedu odluku vlade i poštuju zakon o energetici koji jasno kaže da Srbija može i treba da ima jednog jedinog javnog snabdevača i jednog operatera distributivnog sistema, a ne pet kako to žele neki drugi, a zbog čega su se u Elektrovojvodini pobunili čim je takva odluka doneta.

Argumenti ovih koji bi da multiplikuju firme, koje bi se bavile javnim snabdevanjem, nije ništa drugo do želja da se zaposli još „gomila” menadžera, zamenika, pomoćnika i savetnika direktora, sekretarica... I naravno uz sve to plate i ostale pogodnosti.

A ko će to sve da plati?. Niko drugi nego svi mi koji plaćamo struju. Drugih para nema, jer je minus u kasi EPS-a 50 milijardi dinara, a aktuelna vlada i dalje preko najniže cene struje u Evropi vodi socijalnu politiku. Ova dubioza EPS-a, iskazana u godišnjem planu poslovanja, koji je usvojila vlada, rezultat je nedomaćinskog odnosa bivše vlade.

Šta će zaista biti sa srpskim energetskim gigantom koji istovremeno proizvodi struju i gubitke, a koji je godinama privlačan strancima. Nemcima, Rusima, Česima, Kinezima, Italijanima.... Svi su oni potpisivali sporazume o saradnji s EPS-om, pa odustajali.

Ruku na srce, sudbina EPS- a je bila i ostala u rukama politike i političara. Baš kao i eventualna privatizacija ili restrukturiranje.

Ko će prigrliti najvećeg srpskog gubitaša zavisiće najviše od volje istih tih političara koji su pokazali da ne umeju da vode ovo javno preduzeće. Građani im u komentarima poručuju – ako prodate EPS prodali ste Srbiju.

Pa oni neka vide šta će.

Jasna Petrović

objavljeno: 21.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.