EPS je od danas akcionarsko društvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 20:49

EPS je od danas akcionarsko društvo

Elektroprivreda Srbije promenila je pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, s obzirom da su danas u Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti upisane akcije EPS-a.

Na sajtu EPS su, takođe, promenjeni podaci i navedeno je da je EPS akcionarsko društvo i najveća kompanija u Srbiji, privredni i energetski oslonac zemlje, kao i da su osnovne delatnosti EPS AD proizvodnja, snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i trgovina električnom energijom.

Kako je navedeno, osnivač i jedini akcionar EPS AD je Republika Srbija, a prava osnivača ostvaruje Vlada Srbije.

Osnovni kapital Društva je 100 odsto akcijski kapital i podeljen je na 36.510.509 običnih akcija sa pravom glasa, pojedinačne nominalne vrednosti od 10.000,00 dinara.

Sve obične akcije izdate su i u vlasništvu su osnivača.

Organi Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije su Skupština, Nadzorni odbor i Izvršni odbor.

Skupština imenuje članove Nadzornog odbora, dok Nadzorni odbor imenuje generalnog direktora i izvršne direktore koji čine Izvršni odbor.

"EPS je u potpunosti posvećen ostvarenju svoje misije, a to je sigurno snabdevanje kupaca električnom energijom, pod tržišno najpovoljnijim uslovima, uz stalno podizanje kvaliteta usluga, unapređenje brige o životnoj sredini i uvećanje dobrobiti zajednice u kojoj posluje. EPS nastoji da bude društveno odgovorna, tržišno orijentisana i profitabilna kompanija, konkurentna na evropskom tržištu i sa značajnim uticajem u regionu, prepoznata kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim kompanijama", navedeno je na sajtu.

Navodi se i da je Privredno društvo EPS Trgovanje" d.o.o. Ljubljana, osnovano 1. jula 2014. kao prvo PD koje je EPS osnovao u inostranstvu radi trgovine električnom energijom.

EPS je vertikalno organizovano preduzeće, koje ima osnivačka prava u dva zavisna privredna društva i tri javna preduzeća na Kosovu i Metohiji. Od juna 1999. godine EPS nije u mogućnosti da upravlja svojim kapacitetima na Kosovu i Metohiji.

Protest radnika EPS-a u Lazarevcu: Poništiti odluku o akcionarskom društvu

Na Trgu ispred rudarske česme u Lazarevcu počeo je protest radnika Elektroprivrede Srbije, zbog toga što se to javno preduzeće transformiše u Akcionarsko društvo.

Protest se održava u organizaciji Radnog tela "Jedinstvo Kolubara", a jedan od inicijatora formiranja Radnog tela i organizator današnjeg skupa Goran Perišić rekao je FoNetu da imaju samo jedan zahtev.

"Naš jedini cilj je da se poništi odluka nadzornog odbora EPS da to javno preduzeće pređe u Akcionarsko društvo", rekao je on.

Perišić je naglasio da će biti preduzete radikalnije mere ako nadležni ne reaguju na njihov zahtev, o čemu će se odlučivati na sastanku Radnog tela.

Protest su podržale skoro sve opozicione partije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EPS je od danas akcionarsko društvo

Izvor: B92, 18.Apr.2023

Elektroprivredna Srbije promenila je pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo...Danas su u Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti upisane akcije EPS-a...Na sajtu EPS su, takođe, promenjeni podaci i navedeno je da je EPS akcionarsko društvo i najveća kompanija u Srbiji,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.