Izvor: Politika, 03.Jul.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS i SECI Energia osnovali preduzeće

Na Ibru će biti izgrađeno deset hidroelektrana

Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija SECI Energia S.p.A. osnovale su juče zajedničko preduzeće Privredno društvo Ibarske hidroelektrane d.o.o., Kraljevo. Ono će izgraditi deset hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata. Vrednost ove investicije iznosi 285 miliona evra. Kamen temeljac prve elektrane trebalo bi da bude postavljen za godinu dana, najavio je Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Osnivački ugovor u zgradi EPS, juče su potpisali Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije, i Gaetano Makaferi, predsednik grupe „Makaferi”, u čijem sastavu se nalazi i kompanija SECI Energia S.p.A. Potpisivanju ugovora prisustvovali su prof. dr Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike, i Armando Varikio, ambasador Italije u Srbiji.

Osnivanje zajedničke firme predstavlja početak realizacije Protokola o saradnji u oblasti energetike, koji su 9. marta 2009. godine zaključile Srbija i Italija. Ovim dokumentom EPS i SECI Energia S.p.A. viđeni su kao strateški partneri u realizaciji projekata za proizvodnju električne energije, a jedan od njih je korišćenje hidropotencijala sliva reke Ibar.

Ministar Škundrić je naglasio da je reč o jednom od projekata u okviru šireg programa saradnje Srbije i Italije. Govoreći o njegovom značaju ministar je naglasio da je reč o udruživanju kapitala javnog i privatnog sektora i da to predstavlja ulazak EPS-a u tržišne uslove poslovanja.

– Ovim činom naša država ulazi u investicioni ciklus, koji je veoma značajan za EPS, našu ekonomiju i državu u celini. Ukupna vrednost hidroelektrana na Ibru je 20 odsto od onoga što bi trebalo da se realizuje u okviru programa saradnje dve države u oblasti energetike. Ovaj projekat ima potrebne i poželjne elemente, od stvaranja nove vrednosti do otvaranja novih radnih mesta – istakao je Škundrić.

Dragomir Marković smatra da je ugovorom koji je juče potpisan obrazovana zajednička firma za projektovanje, izradu dokumentacije, izgradnju i eksploataciju hidroenergetskih objekata na reci Ibar. On se zahvalio partnerima što su prihvatili da sedište ove firme bude u Kraljevu, iako je bilo praktičnih razlog da to bude na drugom mestu.

– Ima tri razloga ulaska EPS-a u ovaj projekat: ulaganje u obnovljive, čiste izvoreenergije, briga o životnoj sredini i njeno stalno unapređenje koje svaka društveno odgovorna firma ima za cilj, a projekat HE na Ibru je upravo tako orijentisan i na kraju,kao treći, ali ne manje važan razlog od prethodnih, veoma pozitivni komercijalni efekti koji proističu iz podsticajnih mera italijanske vlade – naglasio je Marković.

Prema njegovim rečima, za EPS je od posebnog značaja i to što je ovo prvi projekatkojim naša kompanija pokazuje orijentaciju ka profitnom i tržišnom načinu poslovanja, a to će, da podsetimo, već od 1. januara 2011. godine, biti i formalno ostvareno kroz transformaciju EPS-a u akcionarsko društvo, u skladu sa važećim zakonskim obavezama.

Gaetano Makaferi, predsednik grupe „Makaferi”, je kazao da Srbija ima značajne potencijale u oblasti obnovljivih izvora energije i naglasio daje ovo samo prvi korak u toj saradnji, koji sada omogućava i sporazum između Srbije i Italije u ovoj oblasti.

– Taj sporazum upravo omogućava beneficije u vezi sa cenom električne energije, koja se proizvodi u Srbiji, a prodaje u Italiji. Ta cena omogućava značajan razvoj i brz povratak uloženih sredstava u ovakve objekte– rekao je Makaferi.

Armando Verikio, ambasador Italije, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora, napomenuvši da će se narednih godina ići korak po korak u ovoj saradnji. On je istakao da Italija smatra da je Srbija najznačajnija država u regionu i da će biti pokretačka snaga za razvoj celog regiona. Ovi sporazumi, rekao je, potvrđuju nameru Italije da sa Srbijom ima najkompletniju moguću saradnju u najznačajnijim privrednim sektorima.

D. Spalović

----------------------------------------

Struja neće poskupeti

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da se u Vladi Srbije sada ne razmišlja o poskupljenju struje. On je ukazao da promena cene električne energije neće biti razmatrana pre nego što se proceni sa kojim će makroekonomskim pokazateljima biti završena ova budžetska godina. Ministar je precizirao da promena cena struje neće biti na dnevnom redu sve dok se ne proceni u kojoj meri je zadovoljavajuća stopa industrijskog rasta u Srbiji i koliki je postignuti ukupan makroekonomski efekat u odnosu na prethodnu godinu, a u vezi sa negativnim efektima ekonomske krize.

objavljeno: 04/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.