EPS da vrati preplaćeni PDV

Izvor: Kurir, 22.Okt.2012, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS da vrati preplaćeni PDV

Na osnovu tog zaključka računi za struju trebalo bi da budu umanjeni za razliku između stope PDV od 18 i 20 odsto

BEOGRAD - Vlada Srbije preporučila je danas Elektroprivredi Srbije (EPS) da građanima i privredi uz naredni račun za struju, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru.

Kako se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u saopštenju, takav zaključak je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici. Kako su ranije naveli iz Ministarstva finansija Srbije, na osnovu tog zaključka računi za struju će biti umanjeni za razliku između stope PDV-a od 18 i 20 odsto.

Time će građanima biti vraćen iznos uvećanog PDV-a na septembarskim računima za struju, kada povećana stopa PDV nije bila na snazi. Ta odluka Ministarstva, kako su kazali, nije na štetu Elektroprivrede Srbije, jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet.

U Ministarstvu su istakli i da je Zakon o porezu na dodatu vrednost definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju, kada je struja očitana.

Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom. Povećanje stope PDV sa 18 na 20 odsto u Srbiji počelo je da važi od 1. oktobra.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada preporučila EPS-u da vrati višak PDV-a

Izvor: Mondo, 22.Okt.2012

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da svim građanima i privredi vrati septembarsku razliku u PDV-u...Razlika između poreza na dodatu vrednost od 20 odsto koji je za struju isporučenu u septembru naplaćen u oktobru, kada je PDV...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.