EPS: Rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 11:23

EPS: Rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save

Povodom nepotpunih izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) koji su predstavljeni u javnosti, „Elektroprivreda Srbije“ obaveštava javnost da se kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini Termoelektrane "Nikola Tesla B“ prati redovno, od 1983. godine, u okviru Programa kontrole površinskih i otpadnih voda Ogranka TENT, a praćenja rade ovlašćene institucije i interne službe. Kontrola kvaliteta otpadnih voda u TENT B i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se četiri puta godišnje, osim povratne rashladne vode, koja se analizira jednom mesečno.

Sva ova ispitivanja obavljaju pravna lica koja su ovlašćena od nadležnog ministarstva i oni samostalno uzrokuju otpadnu vodu na ispustu, odnose uzorak u laboratoriju radi ispitivanja zakonom propisanih parametara, nakon čega izdaju izveštaj. Sve analize ukazuju da rad TENT B ne utiče na kvalitet reke Save i da je kvalitet reke uzvodno i nizvodno od termoelektrane u dobrom ekološkom statusu.

U objavljenom izveštaju DRI nije navedeno da se njihov zaključak odnosi na jedini slučaj da tri puta nije obavljeno ispitivanje otpadnih voda i to zbog teškoća sa postupkom javne nabavke koja je raspisana u zakonskom roku.

"Elektroprivreda Srbije“ nije najveći generator industrijskih otpadnih voda u Republici Srbiji i javnost treba da zna da su to pre svega rashladne otpadne vode koje se koriste u zatvorenom cevnom sistemu bez upotrebe bilo kakvih hemikalija, odnosno ne spadaju u hemijsko-tehnološke otpadne vode. Sve ovo se potvrđuje u „Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu zatečenog stanja na lokaciji TE "Nikola Tesla B“ od septembra 2022. godine koju je uradio "Energoprojekt Entel“. U toj studiji se navodi da analiza ispitivanih parametara u uzorcima Save pre i posle uliva otpadnih voda ne ukazuje na značajan uticaj otpadnih voda na kvalitet reke Save i da ispitivani vodotok reke Save pripada dobrom ekološkom statusu (klasa II). Na osnovu dobijenih rezultata, na reku Savu uzvodno i nizvodno od TENT B otpadne vode u fizičko-hemijskim i mikrobiološkim parametrima ne utiču na prirodni recipijent, odnosno reku Savu, navode u saopštenju iz EPS-a.

Dodatno, "Elektroprivreda Srbije“ svake godine u januaru dostavlja izveštaje o ispitivanju otpadnih voda nadležnim državnim organima, tačnije Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine, Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbija Vode, i Direkciji za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U izveštaju DRI se ne pominje i da je po članu 98. Zakona o vodama rok da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u TENT B počne da radi 31. decembra 2025. godine. Ukazujemo da je EPS pokrenuo taj projekat koji je trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, planirani budžet je 10,5 miliona evra iz sopstvenih sredstava JP EPS i tokom februara biće podnet zahtev za dobijanje građevinske dozvole, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EPS reagovao na izveštaj revizora: Rad TENT B ne utiče na kvalitet Save

Izvor: Radio 021, 03.Feb.2023

Elektroprivreda Srbije reagovala je na navode iz izveštaja Državne revizorske institucije u vezi sa otpadnim vodama iz Termoelektrane Nikola Tesla B.

Nastavak na Radio 021...

EPS: Rad TENT B ne utiče na kvalitet Save

Izvor: Beta, 03.Feb.2023

Elektroprivreda Srbije (EPS) danas je negirala nalaze Državne revizorske institucije da otpadne vode, koje se u Savu ispuštaju iz Termoelektrane "Nikola Tesla", utiču na kvalitet te reke."Kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini Termoelektrane "Nikola Tesla B" prati se redovno, od 1983. godine,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.