EPS: Neće biti restrikcija, apeli za štednju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2012, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: Neće biti restrikcija, apeli za štednju

BEOGRAD,NOVI SAD -

Građani ne treba da se plaše kolapsa u sistemu Elektroprivrede Srbije (EPS) a ni restrikcija iako mediji potenciraju da postoje planovi o tome, izjavio je danas šef EPS-ovog Kriznog štaba Zoran Manasijević.

"Nemamo namere da uvodimo restrikcije, osim ako ne bude neka velika havarija, a nadam se da je kulminacija problema završena juče iskliznućem lokomotive iz šina (u Termoelektrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nikola Tesla)", rekao je Manasijević i dodao da se snabdevanje ugljem te TE normalizuje, nakon što je problem rešen noćas, oko dva sata.

Građani ne treba suviše da se brinu, restrikcije su u medijima suviše potencirane, planovi postoje, ali mi kao javno preduzeće moramo da budemo spremni i na takvu mogućnost, izjavio je on.

EPS radi punim kapacitetom bez obzira na loše vremenske uslove i tešku opštu elektroenergetsku situaciju u zemlji, kazao je on i dodao da zbog toga preduzeću ne preti kolaps.

Mašine rade punim kapacitetima, ali one imaju svoju tehničku zaštitu pa ih ljudskom odlukom ne možemo preopteretiti, rekao je Manasijević.

Na težinu elektroenergetske situacije u zemlji, kako je naveo, utiču i smanjene proizvodne mogućnosti u hidroelektranama, koje od aprila ne mogu da rade punim kapacitetom zbog niskih vodotokova.

Prema Manasijevićevim rečima i rezerve uglja u deponijama se smanjuju jer je otežano njegovo dovoženje u Obrenovac.

Pomoćnik generalnog direktora EPS-a je rekao da su mere vlade, poput isključenja velikih potrošača dale rezultate. Prema njegovim rečima, isključenja velikih potrošača se rade u dogovoru sa vlasnicima, uz razumevanje ako treba da završe neki proizvodni proces.

Ministarstvo apeluje na štednju

Ministarstvo infrastrukture i energetike apelovalo je danas na građane da racionalno koriste struju upozoravajući da je elektroenergetski sistem "na granici tehničke izdrživosti".

"Koristimo još jednom priliku da zamolimo građane da ne dogrevaju stanove grejalicama i da ne koriste nepotrebne električne uređaje kako bi se smanjila prekomerna potrošnja struje, jer je elektroenergetski sistem Srbije na granici tehničke izdrživosti", ukazalo je Ministarstvo.

Kako je navedeno, posebno se mole TV i radio stanice da što češće u toku emitovanja programa narednih dana upućuju apele za smanjenje potrošnje struje.

Potrošnja u Vojvodini 32,4 miliona kilovatčasova

Ukupna potrošnja struje u Vojvodini juče je u Pokrajini iznosila 32,4 miliona kilovatčasova i elektrodistributivni sistem takvu potrošnju je izdržao bez većih kvarova i ispada, saopštila je danas pres služba Elektrovojvodine.

Kako se navodi, jučerašnje najveće opterećenje sistema bilo je u vremenskim intervalima od 12.00 do 13.00 sati i od 18.00 do 21.00 sat, što ukazuje na to da su kupci iz kategorije domaćinstva doprineli i daljoj visokoj potrošnji.

"Stoga apelujemo na sve kupce električne energije da danas, ali i narednih dana maksimalno smanje potrošnju električne energije na svim mestima gde je to moguće", navodi se u saopštenju.

Elektrovojvodina je ocenila da mere racionalizacije koje sprovodi ta kompanija i mere štednje koje sprovode domaćinstva daju efekte koji su neophodni za očuvanje kontinuiteta snabdevanja električnom energijom.

"Očekujemo da se poboljšanje rezultata u tom smislu nastavi. Elektrovojvodina se posebno zahvaljuje svim privrednim subjektima i građanima koji su se odazvali pozivu da smanje potrošnju", navodi se u saopštenju.

Potrebna je štednja s obzirom na visinu potrošnje

Komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Ana Tomanova Makanova apelovala je danas u Novom Sadu na potrebu štednje struje.

Kako se navodi u saopštenju, Pokrajinski štab za vanredne situacije koji je stacioniran u Novom Sadu, uz angažovanje nadležnih pokrajinskih organa redovno prati energetsku situaciju i predlaže preduzimanje svih mera koje bi mogle da dovedu do smanjenja potrošnje nedostajućih energenata.

U Novom Sadu naponska redukcija

Na teritoriji Grada Novog Sada sa okolnim naseljima koju snabdeva Elektrodistribucija "Novi Sad" isporučeno je 8.560.000 kilovat časova (kWh) struje, saopšteno je danas iz Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

Kako se navodi, u toku dana nije bilo prekida isporuke električne energije tako da je snabdevanje uredno.

Na snazi je naponska redukcija, a dalje se isključuju veći kupci i oni na srednjem naponu, ili se njihov rad svodi na tehnološki minimum, navedeno je u saopštenju u kome se ponovo pozivaju potrošači da u okviru svojih mogućnosti smanje potrošnju električne energije.

Sistem daljinskog grejanja nesmetano funkcioniše tokom vikenda, a do manjih kvarova i prestanka isporuke toplotne energije došlo je u dve stambene zgrade u Novom Sadu, gde je kvar uspešno otklonjen, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će Javno komunalno preduzeće (JKP) "Novosadska toplana" i u narednim danima isporučivati toplotnu energiju kontinuirano, u skladu sa merenjima spoljašnjih temperatura na svoje četiri meteorološke stanice u gradu.

Prema informacijama novosadskog JKP "Lisje", sahranjivanje na Gradskom groblju kao i ostalim grobljima odvija se nesmetano, a ljudstvo i mehanizacija preduzeća angažovani su u zavisnosti od vremenskih prilika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EPS: Stabilno i bez restrikcija

Izvor: BKTV News, 12.Feb.2012

Elektroenergetski sistem zemlje, uprkos vanrednim vremenskim okolnostima i drugim poteškoćama, stabilno funcioniše, rekao je pomoćnik generalnog direktora EPS i predsednik Kriznog štaba ove kompanije Zoran Manasijević, i još jednom ponovio da EPS nije ni razmatrao uvođenje planskih restrikcija,...

Nastavak na BKTV News...

EPS: Nema restrikcija

Izvor: Danas, 12.Feb.2012

Elektroenergetski sistem zemlje, uprkos vanrednim vremenskim okolnostima i drugim poteškoćama, stabilno funkcioniše - izjavio je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije i predsednik Kriznog štaba te kompanije za praćenje stanja u uslovima proglašene vanredne situacije...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.