EPS: NIJE PREDVIĐENO POSKUPLJENJE STRUJE U 2012.

Izvor: Kurir, 28.Dec.2011, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: NIJE PREDVIĐENO POSKUPLJENJE STRUJE U 2012.

Nismo predvideli poskupljenje struje jer se za to još nisu stekli uslovi, kazao je predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković

BEOGRAD - Planom poslovanja Elektroprivede Srbije za 2012. godinu nije predviđeno povećanje cene struje, izjavio je predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković.

On je kazao da je na današnjoj sednici Upravnog odbora EPS jednoglasno usvojen plan poslovanja kompanije za sledeću godinu koji će biti upućen >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na saglasnost Vladi Srbije.

U tom dokumetnu su glavni planovi proizvodnje i investicija EPS-a za 2012. godinu, kazao je Marković, ali nije mogao da iznese detalje plana.

"Nismo predvideli poskupljenje struje jer to podrazumeva da su se stekli uslovi za to, odnosno treba da dokažete Agenciji za energetiku da imate razloge za poskupljenje", kazao je Marković.

Predsednik Upravnog odbora srpske državne elektroenergetske kompanije Aca Marković kazao je da je EPS je u ovoj godini proizveo više od 36 milijardi kilovat časova električne energije i da je proizvodnja u termoelektranama i rudnicima uglja povećana zbog suše.

Direktor Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) Petar Knežević kazao je da je to privredno društvo 26. decembra premašilo godišnji rekord proizvodnje od 19,7 milijardi kilovat sati i da će sutra u popodnevnim časovima biti premašena isporuka do 20 milijardi kilovat sati.

Proizvodnja struje u TENT-u u 2011. godini biće za pet odsto veća od plana i za oko 15 odsto veća nego u prošloj godini, kazao je Knežević.

Knežević je istakao da je u proteklih sedam godina TENT investirao oko 450 miliona evra u povećanje energetske efikasnosti, što je rezultiralo povećanjem proizvodnje struje za 4,5 milijardi kilovat sati struje i smanjenjem potrošnje uglja za 400.000 tona godišnje.

Plan je da se do 2017. godine investira još 600 miliona evra u zaštitu životne sredine, kazao je Knežević.

Direktor Rudarskog basena "Kolubara" Nebojša Ćeran kazao je da će proizvodnja uglja u tom najvećem ugljenokopu u Srbiji biti za pet odsto veća nego 2010. godine i iznositi oko 31 milion tona. oko Ćeran je kazao da će ove godine će biti proizvedeno oko 1,5 miliona tona uglja više nego u 2010. što je omogucilo da uštedi 50 miliona evra na uvozu struje koja nedostaje zbog smanjenje proizvodnje u hidroelektranama zbog suše.

Prema njegovim rečima, RB "Kolubara" potrebno je od 120 do 150 miliona evra investicija godišnje da bi nastavio sigurno snabdevanje TENT-a ugljem.

Ćeran je podsetio da je ove godine RB "Kolubara" potpisala ugovor o kreditu od 80 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i najavio da će u janaru 2012. biti popisan ugovor o kreditu od 75 miliona evra s nemačkom KfW bankom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.