EPS: Kineski konzorcijum investira dve milijarde evra u srpsku energetiku

Izvor: Studio B, 20.Okt.2011, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: Kineski konzorcijum investira dve milijarde evra u srpsku energetiku

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas sporazum sa kineskim konzorcijumom o saradnji u izgradnji bloka 3 termoelektrane "Nikola Tesla" u Obenovcu u vrednosti više od dve milijarde evra.

U konzorcijumu su kompanije Čajna invajrmental enerdži i Šendžen enerdži grup, a sporazum uključuje investicije u obnovljive izvore energije.

Sporazum su potpisali predsednici odbora direktora kineskih kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Bili Ngok i Gao Zimin i Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Marković je rekao da će saradnja sa kineskim konzorcijumom omogućiti realizaciju najvažnijeg projekta u Srbiji koji obuhvata izgradnju bloka snage 744 megavata i otvaranjem novog ugljenokopa Radljevo.

Planirane investicije u obnovljive izvore energije, kako je dodao, odnosiće se na ulaganje u biomasu na području Vojvodine, koja bi se koristila za proizvodnju električne energije.

Marković je rekao da bi investiciona odluka o formiranju zajedničkog preduzeća sa kineskim kompanijma trebalo da bude doneta do kraja prvog kvartala 2012. godine.

Kako je precizirao, kineske kompanije će imati većinski udeo u zajedničkoj firmi sa EPS-om, ali je istakao da se će o tačnim procentima pregovarati.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali Dragomir Marković i Vuk Jeremić Jeremić: Najveća strana investicija

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će investicija kineskih kompanija u energetiku Srbije, veća od dve milijarde evra, biti najveća strana investicija na srpskom tržištu. Jeremić je novinarima kazao da će za realizaciju tog dogovora o ulaganju biti potrebna puna politička podrška obe strane.

"Pred nama su novi projekti, a radi se na privlačenju kineskih investicija u visoke tehnologije i tekstilnu industriju, ali i u druge oblasti", kazao je Jeremić i dodao da je Kina jedan od najbitnijih partnera Srbije.

Novac za izgradnju bloka u TENT-u, prema rečima Markovića, biće obezbeđen iz kineskih kredita.

Predsednik Odbora direktora kompanije Čajna invajrmental enerdži Bili Ngok je kazao da je potpisivanje sporazuma sa EPS-om veliki korak ka realiziciji projekta koji je veonma značajan za izlazak kineskih kompanija u oblast energetike u inostranstvu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.